Pieprz zielony to jagoda wiecznie zielonego pnącza, uprawianego głównie w Azji. Jest otrzymywany z niedojrzałych, zielonych owoców tej samej rośliny, co pieprz czarny. Pojawił się dopiero w latach osiemdziesiątych. W zachodniej kuchni często dodawany jest do musztardy. Stosowany do przetworów - w occie lub solance. Świeży zielony pieprz, niestety trudny do kupienia w naszych sklepach, cieszy się rosnącą popularnością tam, gdzie jest dostępny, zwłaszcza w Tajlandii. Tajska kuchnia, zwłaszcza warzywa stir-fry czy pasty curry, chętnie korzysta z tej przyprawy.
Proces suszenia pieprzu zielonego jest przeprowadzany przy wykorzystaniu nowoczesnej technologii, dzięki której pieprz zielony nie ciemnieje a zachowuje typowy dla siebie kolor oraz cenne substancje smakowo-zapachowe.
Jest łagodniejszy od pieprzu czarnego,charakteryzuje się delikatnie słodką nutą smakową. Ma wspaniały świeży, ziołowy aromat i smak. Podkreśla walory smakowe sałatek.
Ma szersze zastosowanie, niż jej palący, czarny odpowiednik.
Polecany do: - zupy kremowej, pomidorowej, - sosów ziołowych, - duszonych mięs, - masła, - warzyw: dyni, cukini, bakłażanów, - ryb z rusztu, - twarogu, - zastępuje kapary i służy do dekoracji półmisków, zwłaszcza z wędlinami.
W naszej ofercie 50 g pieprzu zielonego.
|