Pieprz syczuański
Zanthoxylum piperitum
Swą nazwę wywodzi od prowincji Syczuanu gdzie jest powszechnie używany i uprawiany.
Pieprz syczuański jest szeroko obecny w kuchni orientalnej. Stanowi podstawę chińskiej mieszanki „pięciu smaków” i japońskiej ”siedmiu przypraw”. Charakteryzuje się pikantnym smakiem i cytrynową nutą.
Jako przyprawę wykorzystuje się suszone nasiona pieprzu jak również świerze posiekane liście i suszone sproszkowane listki.
Pieprz syczuański nie jest w żaden sposób spokrewniony z pieprzem czarnym, jest to rodzaj jesionu kolczastego (Zanthoxylum piperitum). Uprawiany jako duży krzew bądź forma drzewiasta w warunkach mieszkaniowych często jest prowadzony w formie bonsai.
Lubi ziemie o odczynie obojętnym i pełne nasłonecznienie lub lekki półcień.
Znosi temperatury do -15°C.
Wielkość sadzonki 25-35cm
Koszt opakowania i przesyłki 12zł
Sadzonki wysyłam w paczkach 1-10szt.
koszty opakowania i przesyłki :
1 sadzonki - 12 zł
2 sadzonek - 13zł
3-4 sadzonek – 17 zł
5-10 sadzonek – 25zł
W trosce o bezpieczny transport rośliny są wysyłane raz w tygodniu we wtorki.
Przed zakupem zapoznaj się z regulaminem moich aukcji u mieszczonym na stronie „O mnie”.
ZAPRASZAM NA INNE MOJE AUKCJE
Oferowane sadzonki pochodzą z gospodarstwa
„FIGA”