Wieczniezielone, dwupienne, egzotyczne drzewo, dorastające
w naturze do 15 metrów. Pochodzi z suchych stref Ameryki
Południowej i andyjskich pustyń północnego Peru.
Jego jasnoróżowe owoce są często sprzedawane jako słynny
"różowy pieprz", chociaż nie ma związku
z prawdziwym pieprzem (P.nigrum) jest z nim często
mieszany i sprzedawany.
Ma aromatyczną korę, liście i owoce.
Liście są pierzaste, naprzemianległe, osiągają długość do 25 cm.
Kwiaty małe, białe, w wiechach o długości 20cm, opadające
obficie na końcach gałęzi. Owoce to 5-7 mm jagody z nasionami,
które dojrzewają z koloru zielonego
na czerwony, różowy lub fioletowy. Są ułożone w gęstych
skupiskach setek owoców, mogą być obecne
na roślinie przez cały rok.
Roślina jest odporna na suszę i długowieczna.
Może być uprawiany w wiekszej donicy w pokoju
lub w śródziemnomorskim ogrodzie zimowym
jako ozdoba lub przyprawa. Jest dość wytrzymała,
w temperaturze -5 ° C mogą opadać jej liście, więc
nie należy jej narażać na taki chłód,
należy pamietać że nie znosi nadmiernej wilgoci.
Rozmnaża się przez nasiona, odrosty korzeniowe i sadzonki.
Nasiona najlepiej kiełkować na wiosnę.
Może być alternatywą dla syntetycznych substancji chemicznych
w zwalczaniu szkodników. Owoce wcierane w skórę wytwarzają
substancję, która odpędza komary.
Liście, kora i olejek jest stosowany przemysłowo
w paście do zębów, perfumach i mydłach.
Owoce były szeroko stosowane w centralnych
Andach w
[zasłonięte]550-10r. n.e. Kora i żywica mają bardzo skuteczne
właściwości lecznicze, znane są od czasów starożytnych.
Żywicy używano do balsamowania królów Inkaskich.
Inkowie używali słodkiej zewnętrznej część dojrzałych
owoców, do przyrządzania napoji. Jagody przecierano ostrożnie,
aby uniknąć mieszania się z gorzką wewnętrzną częścią,
a następnie produkowano z nich napoje lub drinki.
Przetarte jagody były również mieszane i gotowane
z kukurydzą na odżywczy kleik. Ekstrakty z owoców
są dziś wykorzystane jako aromat w napojach i syropach.
Owoce, ocet i miód rozmieszany z wodą i gotowany
(kiedy juz częściowo wyparuje), może być
używany do przyprawiania, często owoce są właśnie
tak używane w hinduskiej kuchni. Owoce są używane
również w kuchni Creole w mieszaninie ziela angielskiego
i białego, czarnego oraz zielonego pieprzu.
W tradycyjnej medycynie jest szeroko stosowana min.
przy problemach z trawieniem, do leczenia różnych infekcji,
ran i ze względu na właściwości przeciwbakteryjne
i antyseptyczne. Stwierdzono również jej stosowanie
jako leku przeciwdepresyjnego, diuretyku, leku na bóle
zębów, reumatyzm i zaburzenia miesiączkowania.
Korze i żywicy przypisuje się właściwości wzmacniające,
przeciwskurczowe, wspomaga gojenie się i pomaga na próchnicę.
Napar ze świeżych owoców jest podawany
przy zatrzymaniu moczu. Wywaru używano dawniej
do leczenia chorych i opuchniętych nóg.
Liście zmieszane razem z liśćmi eukaliptusa są używane
do inhalacji przydatnych w łagodzeniu zaburzeń oskrzelowych.
Gotowane liście są używane zewnętrznie do okładów
przeciwbólowych, przeciwzapalnych
oraz w leczeniu reumatyzmu i rwy kulszowej.
W medycynie ludowej liście i kwiaty są używane
jako ciepły okład na reumatyzm i bóle mięśni.
Cena za sztukę na Kup Teraz
dotyczy 5 nasion.
H I S T O R I A P R Z E D M I O T U antybakteryjne antydepresyjne moczopędne przeciwbólowe przeciwskurczowe przeciwzapalne wzmacniające u pokarmowy oskrzela zab. menstuacji reumatyzm prob. trawienne wieloletnia pokojowa ozdobna w donicy na balkon zimozielone egzotyczne drzewo przyprawa kosmetyka miododajne aromatyczne meksyk ajurweda zone 8 zone 9 zone 10 zone 11