Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Pieprz kolorowy ziarno ziarnisty 50 gram

29-03-2015, 9:50
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 4.60 zł     
Użytkownik wedzarnia-staro
numer aukcji: 5132196432
Miejscowość Chojnice
Zostało sztuk: 100    Wyświetleń: 7   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

p style="text-align: center;">

 

 

 

Pieprz kolorowy


 

Pieprz kolorowy

skład: pieprz czarny, pieprz czerwony, pieprz zielony, pieprz biały


Czarny pieprz jest najmocniejszy w smaku.

Pieprz biały rośnie na tym samym krzewie co pieprz czarny czy zielony, ale dojrzewa pełniej na winorośli. Jest bardziej subtelny w smaku. pachnie natomiast bardziej intensywnie. Jest wyśmienitym dodatkiem do różnych marynat, zup, sosów, ryb i mięs.

Pieprz zielony jest zbierany zanim ziarna dojrzeją. Ten rodzaj pieprzu jest powszechny w kuchni  francuskiej i jest używany w znanej potrawie stek "au poivre". Jest to najbardziej łagodna odmiana pieprzu, jednak nie traci na wyrazistości. Doskonale nadaje się do sosów, dań mięsnych, zup, ryb. Bywa dodawany do deserów.

Pieprz czerwony, nazywany także różowym Jest słodko-gorzki i zdecydowanie łagodniejszy od czarnego. Stosuje się go w postaci całych lub lekko tłuczonych ziaren, bywa też konserwowany z zalewie octowej czy solankowej,

Pieprz cytrynowy to mieszanka pieprzu czarnego lub białego z kwaskiem cytrynowym, skórką cytrynową czasami kurkumą. Ta kompozycja idealnie nadaje się do ryb oraz mięs.

 Bukiet: aromatyczny, ostry

Smak: ostry i ognisty. Skala Ostrości: 8

Pieprz biały jest mniej ostry. Skala Ostrości: 7

Pieprz Zielony jest łagodniejszy w smaku. Skala Ostrości: 3-4

Zastosowanie kulinarne pieprzu

 

Najlepszy pieprz to ten mielony bezpośrednio na żywność. Do gorących posiłków najlepiej dodać go pod koniec gotowania, aby zachował swój aromat. Do sosów najlepiej stosować biały pieprz. Zielony nadaje się do puree z czosnkiem, lub cynamonem, może być dodany do masła lub śmietany, do urozmaicenia sosów do ryby. Ziarna pieprzu czerwonego dodawane są do drobiu, warzyw i ryb.