p style="text-align: center;">
Pieprz kolorowy
skład: pieprz czarny, pieprz czerwony, pieprz zielony, pieprz biały
Czarny pieprz jest najmocniejszy w smaku.
Pieprz biały rośnie na tym samym krzewie co pieprz czarny czy zielony, ale dojrzewa pełniej na winorośli. Jest bardziej subtelny w smaku. pachnie natomiast bardziej intensywnie. Jest wyśmienitym dodatkiem do różnych marynat, zup, sosów, ryb i mięs.
Pieprz czerwony, nazywany także różowym Jest słodko-gorzki i zdecydowanie łagodniejszy od czarnego. Stosuje się go w postaci całych lub lekko tłuczonych ziaren, bywa też konserwowany z zalewie octowej czy solankowej,
Pieprz cytrynowy to mieszanka pieprzu czarnego lub białego z kwaskiem cytrynowym, skórką cytrynową czasami kurkumą. Ta kompozycja idealnie nadaje się do ryb oraz mięs.
Bukiet: aromatyczny, ostry Smak: ostry i ognisty. Skala Ostrości: 8 Pieprz biały jest mniej ostry. Skala Ostrości: 7 Pieprz Zielony jest łagodniejszy w smaku. Skala Ostrości: 3-4
Najlepszy pieprz to ten mielony bezpośrednio na żywność. Do gorących posiłków najlepiej dodać go pod koniec gotowania, aby zachował swój aromat. Do sosów najlepiej stosować biały pieprz. Zielony nadaje się do puree z czosnkiem, lub cynamonem, może być dodany do masła lub śmietany, do urozmaicenia sosów do ryby. Ziarna pieprzu czerwonego dodawane są do drobiu, warzyw i ryb.