Obok soli, pieprz jest najpopularniejszą z przypraw, obecną na każdym stole. Kiedyś był niezwykle cenny. W okresie średniowiecza to właśnie w celu odnalezienia pieprzu, hiszpańscy i portugalscy odkrywcy, organizowali wyprawy morskie. Wówczas też, pieprz był jednym z kosztowniejszych i cenniejszych prezentów dla władców i książąt.
Pieprz na szeroką skalę jest uprawiany na Archipelagu Malajskim.
Od dawna były znane właściwości odkażające i przeciwzapalne pieprzu. Dzięki zawartości takich składników, jak: magnez, żelazo, wapń i błonnik, pierz jest nie tylko przyprawą, ale posiada, też właściwości lecznicze.
Pieprz kolorowy to mieszanka pieprzu czarnego, białego, zielonego i różowego. Jest łagodniejszy od kolorowy, jest łagodniejszy w smaku i ma bardziej intensywny zapach.
Zastosowanie w kuchni:
• Pieprz kolorowy jest dodawany do pikantnych potraw, którym nadaje charakterystyczny smak i aromat.
• Dodaje się go do steków i grillowanego kurczaka.
• Naciera się nim plastry łososia przed podaniem.
• Dekoruje się nim potrawy, w tym pasztety.
• Całe ziarenka pieprzu kolorowego dodaje się do bulionów, zalew i marynat.