Charakterystyka:
Ze względu na kolorystykę pieprzu, wyróżniamy ziarna pieprzu czarnego, białego, zielonego (wszystkie pochodzą z tej samej rośliny, różnią się jedynie sposobem "obróbki"):
- pieprz czarny – z owoców niedojrzałych, suszonych i fermentowanych,
- pieprz biały – łagodniejszy, z dojrzałych owoców
- pieprz zielony – niedojrzałe zielone nasiona suszone naturalnie, marynowane w kwasie octowym lub mlekowym albo konserwowane solanką.
- a pieprz czerwony (peruwiański) to owoce rośliny Schinus terebinthifolius (tzw. "brazylijskiego drzewa pieprzowego")
Połączenie czterech odmian pieprzu tworzy ciekawą kompozycję o różnorodnym stopniu intensywności aromatu. Ten pieprzowy melanż nie tylko podnosi walory smakowe gdyż mieszają się w nim ostre i łagodniejsze nuty smakowe ale również ze względu na wyjątkową dekoracyjność urozmaici wygląd Waszych potraw.
Połączenie czterech rodzajów pieprzy daje oryginalny, nietuzinkowy efekt dla smakoszy :)
Działanie: Wspomaga trawienie (pobudza wydzielanie soków trawiennych) - pomocny w różnego rodzaju dietach. Wspomaga ukrwienie tkanek, wzmacnia mięśnie. Działa dezynfekująco i przeczyszczająco, odkrztuśnie i przeciwzapalnie w chorobach układu moczowego. Pomocny w bólach głowy, stawów i mięśni oraz przy wysokiej gorączce.
W naszej ofercie znajdziesz dodatkowo: pieprz biały (ziarno lub mielony), czerwony, zielony, czarny mielony i ziarnisty, cayenne, oraz mieszanki: pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy staropolski i wiele innych.
Zastosowanie:
Całe ziarna używa się do sosów, zup, bulionów, marynat, natomiast zmielony ma szersze zastosowanie, praktycznie nieograniczone (także do potraw mięsnych, warzyw, gulaszu, ryb, drobiu, sałatek, zapiekanek, jaj, makaronów, sosów, sałatek, serów).
Skład:
Pieprz ziarnisty: zielony, biały, czerwony i czarny.
BEZ GLUTAMINIANU SODU!!!
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.