|
Pieprz kolorowy jest mieszanką różnych ziaren wiecznie zielonego pnącza uprawianego głównie w południowej Azji.
W skład pieprzu kolorowego wchodzi: pieprz czarny, pieprz biały, pieprz czerwony i pieprz zielony.
Pieprz czarny jest niedojrzałym owocem, ma słodko-gorzki smak i jest najostrzejszy ze wszystkich rodzajów pieprzu.
Pieprz biały otrzymywany poprzez moczenie, suszenie i otarcie mięsistej owocni jagód pieprzu czarnego. Ma samk mniej palący i bardziej subtelny niż pieprz czarny.
Pieprz zielony to niedojrzałe owoce pieprzu czarnego, które zostały wysuszone, tak aby nie stracić walorów smakowych i koloru. Jego smak nie jest tak palący, lecz delikatnie słodki, ma wyszukany, odświeżający smak i wyrazisty aromat.
Pieprz czerwony ma smak podobny do czarnego pieprzu, ale jego owoce są bardziej aromatyczne i żywiczne. Mają odświeżający słodko-gorzki smak.
Pieprz kolorowy dodawany do potraw nie tylko poprawia ich smak i aromat, ale również oddziałuje korzystnie na organizm.
Składniki: pieprz biały, pieprz czarny, pieprz czerwony, pieprz zielony w różnych proporcjach
Kraj pochodzenia: Polska
|