PIEPRZ CZARNY
MIELONY
DROBNY
1KG
EXTRA SORT+
CAŁOŚĆ SZCZELNIE I NA ŚWIEŻO ZAPAKOWANA
Pieprz w kuchni
Pieprz jest tak uniwersalną przyprawą, że można go dodawać niemal do wszystkich potraw. Nawet szczyptę do niektórych deserów. Każda zupa przyprawiona pieprzem pod koniec gotowania, dopiero nabiera swoistego smaku (jeżeli używamy całe ziarna, to wkładamy na początku gotowania). Potrawy, które uważamy za ciężkostrawne, np. kapusta, grochówka, surówki jarzynowe, nie przysporzą nam problemów trawiennych, gdy dodamy odrobinę pieprzu. Doprawiamy nim jajka, galaretki, ryby, sosy, sery, a do pieczeni z wieprzowiny, wołowiny, baraniny i z innych mięs jest wprost niezastąpiony. Pieprz i inne przyprawy trawienne żołądek przyjmuje bez sensacji i łatwiej trawi, a w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego potrawa nie jest przyczyną wzdęć, biegunek, zaparć czy innych dolegliwości. Niektórzy są zdania, że pieprz jest szkodliwy, ale gdyby tak było, to wszyscy Turcy musieliby wymierać na jakąś dziwną "chorobę pieprzową". Ich kuchnia jest naprawdę ostra, smaczna i...zdrowa.
Działanie lecznicze
Do wielu potraw pieprz jest niezbędną przyprawą. Dodatek pieprzu, nie tylko wzbogaca smak, ale sprzyja trawieniu. Działa też moczopędnie. W zasadzie właściwości leczniczych pieprz ma bez liku. Między innymi pobudza wydzielanie soków trawiennych, wspomaga ukrwienie tkanek, dezynfekuje i działa lekko przeczyszczająco. Ma również działanie przeciwzapalne, wzmacniające mięśni, redukujące poziom bólu. Jest silnym źródłem antyoksydantów. Piperyna zawarta w pieprzu wpływa na lepsze wchłanianie przez organizm selenu, witamin z grupy B i beta-karotenu. Wykazuje delikatne działanie antydepresyjne, nasila spalanie kwasów tłuszczowych i zwiększa wydatkowanie energii.
Substancje lecznicze
W czarnym pieprzu znajduje się alkaloid o nazwie piperyna.
Właśnie ta substancja nadaje wyrazisty, ostry smak tym owocom. Pieprz ponadto zawiera: tłuszcze, wapń, białko, magnez, żelazo.
|