Pieprz czarny
Pieprz (Piper L.) - rodzaj roślin z rodziny pieprzowatych (Piperaceae)Pieprz pochodzi z Indii, w średniowieczu był przyprawą królów i magnatów. Kupowano go na wagę złota.
Po opłynięciu Afryki przez Portugalczyków i otwarciu drogi morskiej do Indii w końcu XV wieku, jego cena gwałtownie spadła. Obecnie pieprz na szeroką skalę uprawiany jest głównie na Archipelagu Malajskim. Ziarna pieprzu czarnego to niedojrzałe owoce tego pestkowca.
Pieprz biały (otrzymywany przez moczenie, suszenie i otarcie mięsistej owocni jagód pieprzu czarnego) lub zielony (są to niedojrzałe owoce pieprzu czarnego liofilizowane albo przechowywane w słonej zalewie lub occie) to także owoce tej samej rośliny, ale zbierane w różnych fazach dojrzałości i poddawane nieco innej obróbce.
Pieprz jest przyprawą uniwersalną, dodawać go można niemal do wszystkich pieczeni, marynat i sosów. Szczypta tej przyprawy ożywia smak tłustych rosołów i czyni je lżej strawnymi. Wiele sałatek i jarzyn dopiero dzięki odrobinie pieprzu zyskuje pełnie smaku. Jest niezbędnym dodatkiem do wszystkich dań typu risotto, do potraw z białego i żółtego sera. Pieprz mielony dodaje się pod koniec gotowania, natomiast pieprz ziarnisty na początku gotowania potraw.
Niektóre właściwości lecznicze pieprzu
Pieprz czarny zmieszany w niewielkiej ilości z cynamonem leczy bóle migrenowe. 2. Popularna wódka z pieprzem to stosowany przez nasze babki środek na bóle żołądkowe3. Wywar z pieprzu skutecznym, lekarstwem na zbicie gorączki: 4.Pieprz świetnie pomaga w walce z przeziębieniem i uporczywym kaszlem 5. Łagodzi objawy wzdęć, działa moczopędnie 6. Jest skuteczny w leczeniu obstrukcji, nudności i zawrotów głowy 7. Pieprz czarny i zawarta w nim piperyna pomocne są w leczeniu bielactwa powszechnie występującego zaburzenia pigmentacji skóry objawiającego się miejscowym brakiem w naskórku melanocytów.