Biały pieprz jest delikatniejszy niż pieprz czarny. odmiany pieprzu to owoc tej samej rośliny zbierane w różnych fazach dojrzałości lub poddane pewnej obróbce. Ziarna pieprzu białego to dojrzałe owoce pieprzu czarnego.
• Wspomaga trawienie (pobudza wydzielanie soków trawiennych) – pomocny w różnego rodzaju dietach.
• Wspomaga ukrwienie tkanek, wzmacnia mięśnie.
• Działa dezynfekująco i przeczyszczająco, odkrztuśnie i przeciwzapalnie w chorobach układu moczowego.
• Pomocny w bólach głowy, stawów i mięśni oraz przy wysokiej gorączce.
Opakowanie
Pieprz biały zapakowany jest w torebki foliowe, zgrzewane z atestem spożywczym oznaczone etykietą z nazwą, składem i datą ważności. Gwarancja zachowania świeżości na dłużej.
Zastosowanie
Dzięki jego walorom smakowym możemy zaostrzać nim potrawy o jasnych barwach, czyli wykonywanych na przykład z drobiowego mięsa i ryb. Znane jest także zastosowanie białego pieprzu w wyrobach cukierniczych, dodaje się go do słodkich deserów w celu uzyskania wyrafinowanego smaku. Za pomocą pieprzu białego można urozmaicać smak deserów gruszkowych, truskawkowych i pierników.