|
Witam na mojej aukcji
Dziś do zaoferowania mam
Gotowe podłoże do uprawy pieczarek w kostkach
Jeżeli chcemy spróbować czegoś nowego, a jednocześnie bardzo łatwego, z niemal 100% gwarancją powodzenia uprawy, warto zainteresować się amatorską uprawą pieczarki. Uprawę taką możemy prowadzić przez cały rok o ile dysponujemy pomieszczeniem w którym temperatura waha się w przedziale od 12 do 23°C. Dostępność światła nie ma tu znaczenia, dlatego uprawę możemy prowadzić po prostu w piwnicy.
Oferuje grzybnie fazy II.
Wymiary kostki grzybni to około 54cm x 48cm x 18cm i waga to około 15-20kg. Z 1metra kwadratowego podłoża zbiera się około 20kg pieczarek.
Po odpakowaniu odcinamy górną część folii z grzybni, kostkę układamy w dowolnym naczyniu skrzynka, kartonik, doniczka itp. Ważne aby naczynie to było wyłożone folią. Kostkę tą możemy podzielić na dowolne wielkości według uznania ważne by warstwa podłoża nie była cieńsza niż 8cm następnie układamy w odpowiednim miejscu dowilżamy grzybnie około 1-2l wody przykrywamy podłoże gazetą i podlewamy a najlepiej zraszajmy gazetę tak aby nigdy nie była sucha.
Plony ukarzą się za około 5 tygodni zależnie od temperatury pomieszczenia.
Rasa ta wyróżnia się idealnym pokrojem owocnika śnieżnobiałą barwą i wysokim plonowaniem oraz trwałością po zbiorczą.
Wzrastanie W okresie przerastania grzybni temperatura powinna być wyższa i wynosić ok. 20°C, jednak podczas zbiorów warto nieco ją obniżyć 16-18°C . Właściwe warunki owocują przerośnięciem podłoża już po ok. 2-3 tygodniach.
Okrywanie
Po odpakowaniu odcinamy górną część folii z grzybni i przykrywamy gazetą i przez okres około 14-18 dni zraszamy wodą tak aby nie dopuścić do przeschnięcia grzybni. Po pojawieniu się białej grzybni na powierzchni podłoża, ściągamy gazetę i przykrywamy grzybnie około 2-5-cio centymetrową warstwą torfu i podlewamy obficie z powrotem nakrywamy torf gazetą i podlewamy raz dziennie delikatniej tak aby nie zamulić torfu najlepiej delikatnie zraszać torf i gazetę. Po upływie ok. 10-15 dni na powierzchni ziemi okrywającej pojawić się powinny białe plamy. Plamy te to nic innego jak grzybnia, którą należy za pomocą grabi w domowych warunkach z powodzeniem można użyć zwykłego widelca rozerwać i równomiernie rozprowadzić po powierzchni okrywającej. Po kolejnych 2 dniach, z uprawy należy całkowicie zdjąć przykrycie.
Zbiory
Również w okresie zbiorów należy dbać o odpowiednie nawilżenie ziemi – podlewanie warto jednak zastąpić obfitym nawilżeniem ziemi tuż po zdjęciu przykrycia, małe pieczarki źle je znoszą
Pieczarki nadają się do zbiorów, kiedy osłona pod kapeluszem zacznie się łuszczyć ale najlepszy smak pieczarki maja gdy kapelusze są w pełni otwarte, ale blaszki są jeszcze różowe. Należy je wtedy „wykręcać” z podłoża. Pieczarki zbierać można kilkukrotnie (maksymalnie 6-7 razy), ważne jest jednak, aby z każdym kolejnym rzutem usuwać chore i martwe owocniki oraz nawadniać podłoże (nie można przekroczyć 1/3 l wody na kostkę aby nie zamulić ziemi okrywającej najlepiej zraszać delikatnie.
Podłoże to wystarcza na około 3 miesiące uprawy.
|
|