Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

PIECZARKI N KRUSZE 1952 uprawa pieczarek

18-01-2012, 2:41
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Najwyzsza cena licytacji: 25 zł     
Użytkownik Askeladden
numer aukcji: 2033609983
Miejscowość Kraków
Licytowało: 1    Wyświetleń: 29   
Koniec: 12-01-2012 20:20:00

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Dostawa i płatność

    Płatność z góry
    • Przelew bankowy
    • List polecony ekonomiczny                    5,10 zł

    • List polecony priorytetowy                      6,20 zł




                    PONIŻEJ : ZDJĘCIA, SPIS TREŚCI, SPIS ILUSTRACJI (jeśli jest w książce), STAN. WYSYŁKA - POCZTĄ.



      Przewiń do spisu treści


                    Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

                    Wstęp
      Pieczarka jest jednym z bardzo niewielu grzybów, które poza występowaniem w warunkach naturalnych, w przyro­dzie, produkuje się „sztucznie14, to jest w siedlisku stworzonym przez człowieka. Jeżeli opanowanie przez człowieka warunków potrzebnych do rozwoju roślin wyższych osiągnęło swój szczyt w szklarniowej produkcji roślin zbliżając tę gałąź gospodarki wiejskiej do przemysłu, to pieczarkarstwo stanowi dalszy krok naprzód w kierunku upodabniania się produkcji roślinnej do wy­twórczości przemysłowej. Produkcja pieczarek w lokalach spe­cjalnych nie korzysta bowiem ani z gleby, ani z bezpośredniego działania promieni słonecznych, jest również uniezależniona od warunków klimatycznych.
      Masowa produkcja pieczarek odbywa się obecnie w oparciu
      nawóz koński jako podstawowy surowiec stanowiący podłoże
      źródło pokarmu tego grzyba. Liczne próby, przeprowadzone
      w wielu krajach nad wielką ilością różnych materiałów zastęp­
      czych, dały wyniki dodatnie stwarzając perspektywy dalszego
      rozwoju pieczarkarstwa na sztucznym podłożu, zastępującym na­
      wóz koński.
      Obecnie jesteśmy w piecżarkarstwie na takim etapie, na któ­rym nawóz koński odgrywa jeszcze podstawową rolę, a sztuczne komposty znajdują się w stadium doświadczalnym. Wobec ta­kiego stanu rzeczy, jak i z uwagi na fakt, że technika pieczar-karska jest najlepiej opanowana w produkcji pieczarek na na­wozie końskim, podręcznik ten ma na celu przede wszystkim przekazanie tej techniki czytelnikom.
      Mimo ogromnego postępu, jaki został dokonany w dziedzinie produkcji pieczarek w ostatnim ćwierćwieczu, znajomość procesów
      Ś

                    Oprawa:  miękka

                    Format: 15x21 cm

                    Ilość stron: 124 str.

                    Nakład: 3100 egz.

                    Stan: średni - przytarcia, odbarwienia okladki, lekkie pofalowanie stron, dziurki od str 98 do konca

                    Tytuł, autor i wydawnictwo 
      Mgr N. KRUSZĘ
      PIECZARKI
      WARSZAWA 1952 PAŃSTWOWE WYDAWNICTWO ROLNICZE i LEŚNE


                    Spis treści: 
      lresc
      i
      Wstęp 3
      Wartość odżywcza pieczarek . 5
      Morfologia, systematyka i biologia pieczarek 9
      Opis botaniczny 9
      Systematyka 11
      Biologia 14
      Historia i perspektywy rozwoju produkcji pieczarek .... 17
      Zagadnienia gospodarcze i organizacyjne 20
      Wytyczne dla masowej produkcji pieczarek 21
      Budynki i urządzenia 23
      Pomieszczenia służące do produkcji 23
      Budynki pomocnicze 31
      Urządzenia i instalacje 33
      Półki J 34
      Podłoże 37
      Nawóz koński 37
      Preparacja nawozu 40
      Materiały zastępujące nawóz koński 47
      Zakładanie grzęd 52
      Ostatnie zagrzewanie podłoża 52
      Ogólne zasady zakładania grzęd 54
      Różne typy grzęd 55
      Grzybnia 60
      Zakładanie grzybni w nawozie 64 -
      Ziemia do przykrywania grzęd 65-
      Technika przykrywania grzęd ziemią 69
      Przebieg plonowania 71
      Zbiór 76
      Czas zbioru 76
      Wielkość zbioru 78
      Technika zbioru 79
      Sortowanie 81
      Pakowanie . 82
      123
      Regulowanie warunków produkcji 83
      Temperatura 83
      Wilgotność powietrza i ziemi 84
      Wietrzenie - ... 87
      Pielęgnacja grzęd 88
      Kolejność prac w pieczarkarni 90
      Walka z chorobami i szkodnikami pieczarek 91
      Higiena ogólna 91
      Światło i ciepło w walce z chorobami i szkodnikami pieczarek 93
      Grzyby współzawodniczące 94
      Choroby 98
      Szkodniki zwierzęce 102
      Przygotowanie lokalu do nowej kampanii 112
      Wartość zużytego podłoża 115
      Produkcja amatorska 118
      Literatura 122

                    Ilustracje: posiada

      Przejdź na górę strony





      Strona o mnie

      Moje aukcje (książki o zbliżonej tematyce. Kliknij.)


      Uwaga! Na zdjęciach wokół liter możliwe charakterystyczne zniekształcenia - wynikają z konieczności kompresji zdjęć. W rzeczywistości zniekształcenia nie występują. Możliwe też błędy w opisie - z powodu niedoskonałości odczytu OCR, za co przepraszam.