PIECZARKI N KRUSZE 1952 uprawa pieczarek
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Najwyzsza cena licytacji: 25 zł
Użytkownik Askeladden
numer aukcji: 2033609983
Miejscowość Kraków
Licytowało: 1
Wyświetleń: 29
Koniec: 12-01-2012 20:20:00
Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
PONIŻEJ : ZDJĘCIA, SPIS TREŚCI, SPIS ILUSTRACJI (jeśli jest w książce), STAN. WYSYŁKA - POCZTĄ.
Przewiń do spisu treści
Wstęp
Pieczarka jest jednym z bardzo niewielu grzybów, które poza występowaniem w warunkach naturalnych, w przyrodzie, produkuje się „sztucznie14, to jest w siedlisku stworzonym przez człowieka. Jeżeli opanowanie przez człowieka warunków potrzebnych do rozwoju roślin wyższych osiągnęło swój szczyt w szklarniowej produkcji roślin zbliżając tę gałąź gospodarki wiejskiej do przemysłu, to pieczarkarstwo stanowi dalszy krok naprzód w kierunku upodabniania się produkcji roślinnej do wytwórczości przemysłowej. Produkcja pieczarek w lokalach specjalnych nie korzysta bowiem ani z gleby, ani z bezpośredniego działania promieni słonecznych, jest również uniezależniona od warunków klimatycznych.
Masowa produkcja pieczarek odbywa się obecnie w oparciu
nawóz koński jako podstawowy surowiec stanowiący podłoże
źródło pokarmu tego grzyba. Liczne próby, przeprowadzone
w wielu krajach nad wielką ilością różnych materiałów zastęp
czych, dały wyniki dodatnie stwarzając perspektywy dalszego
rozwoju pieczarkarstwa na sztucznym podłożu, zastępującym na
wóz koński.
Obecnie jesteśmy w piecżarkarstwie na takim etapie, na którym nawóz koński odgrywa jeszcze podstawową rolę, a sztuczne komposty znajdują się w stadium doświadczalnym. Wobec takiego stanu rzeczy, jak i z uwagi na fakt, że technika pieczar-karska jest najlepiej opanowana w produkcji pieczarek na nawozie końskim, podręcznik ten ma na celu przede wszystkim przekazanie tej techniki czytelnikom.
Mimo ogromnego postępu, jaki został dokonany w dziedzinie produkcji pieczarek w ostatnim ćwierćwieczu, znajomość procesów
Ś
Oprawa: miękka
Format: 15x21 cm
Ilość stron: 124 str.
Nakład: 3100 egz.
Stan: średni - przytarcia, odbarwienia okladki, lekkie pofalowanie stron, dziurki od str 98 do konca
Tytuł, autor i wydawnictwo
PIECZARKI
WARSZAWA 1952 PAŃSTWOWE WYDAWNICTWO ROLNICZE i LEŚNE
Spis treści:
lresc
i
Wstęp 3
Wartość odżywcza pieczarek . 5
Morfologia, systematyka i biologia pieczarek 9
Opis botaniczny 9
Systematyka 11
Biologia 14
Historia i perspektywy rozwoju produkcji pieczarek .... 17
Zagadnienia gospodarcze i organizacyjne 20
Wytyczne dla masowej produkcji pieczarek 21
Budynki i urządzenia 23
Pomieszczenia służące do produkcji 23
Budynki pomocnicze 31
Urządzenia i instalacje 33
Półki J 34
Podłoże 37
Nawóz koński 37
Preparacja nawozu 40
Materiały zastępujące nawóz koński 47
Zakładanie grzęd 52
Ostatnie zagrzewanie podłoża 52
Ogólne zasady zakładania grzęd 54
Różne typy grzęd 55
Grzybnia 60
Zakładanie grzybni w nawozie 64 -
Ziemia do przykrywania grzęd 65-
Technika przykrywania grzęd ziemią 69
Przebieg plonowania 71
Zbiór 76
Czas zbioru 76
Wielkość zbioru 78
Technika zbioru 79
Sortowanie 81
Pakowanie . 82
123
Regulowanie warunków produkcji 83
Temperatura 83
Wilgotność powietrza i ziemi 84
Wietrzenie - ... 87
Pielęgnacja grzęd 88
Kolejność prac w pieczarkarni 90
Walka z chorobami i szkodnikami pieczarek 91
Higiena ogólna 91
Światło i ciepło w walce z chorobami i szkodnikami pieczarek 93
Grzyby współzawodniczące 94
Choroby 98
Szkodniki zwierzęce 102
Przygotowanie lokalu do nowej kampanii 112
Wartość zużytego podłoża 115
Produkcja amatorska 118
Literatura 122
Ilustracje: posiada
Przejdź na górę strony
Strona o mnie
Moje aukcje (książki o zbliżonej tematyce. Kliknij.)
Uwaga! Na zdjęciach wokół liter możliwe charakterystyczne zniekształcenia - wynikają z konieczności kompresji zdjęć. W rzeczywistości zniekształcenia nie występują. Możliwe też błędy w opisie - z powodu niedoskonałości odczytu OCR, za co przepraszam.