Parametry techniczne:
- Średnica czopucha (mm)
- 130
- Sprawność cieplna (%)
- 64
- Temperatura spalin (oC)
- 316
- Waga (kg)
- 79
- Powierzchnia grzewcza (m2)
- 50-80 (w zależności od izolacji budynku)
- Max długość polan (mm)
- 300
- Materiał
- żeliwo szare klasy 200
- Rodzaj paliwa
- sezonowane drewno o wilgotności poniżej 20%, brykiet drzewny i z węgla brunatnego
Zalety pieca:
TURBOFAN
Turbofan to urządzenie, którego zadaniem jest efektywniejsze rozprowadzenie ciepła wytwarzanego przez piec typu koza po pomieszczeniu, w którym pracuje. Stanowi on integralną część pieca, umieszczoną na jego tylnej płycie, która w żaden sposób nie wpływa na estetyczne walory samego urządzenia. Jego działanie jest proste i opiera się na zwiększeniu przepływu powietrza wzdłuż tylniej ściany urządzenia, odebraniu temperatury i przekazaniu jej do pomieszczenia. W skład systemu wchodzi zabudowana turbina przymocowana do osłony, stanowiącej jednocześnie kanał przelotowy, oraz termostat.
Wraz ze wzrostem temperatury tylniej ściany kominka głowica nagrzewa się. Po osiągnięciu przez czujnik określonej temperatury system automatycznie uruchamia się, a turbina zaczyna realizować swoje zadanie.
Korpus pieca wykonany z żeliwa szarego klasy 200, o minimalnej grubości ścianki 8mm
- piecyki żeliwne są paleniskami w których nagrzewa się cały korpus, wypromieniowując temperaturę dookoła
- należy zadbać o izolację tylnej ściany za piecykiem lub wyłożenie jej materiałem odbijającym (panele wermikulitowe, izolacja krzemianowo-wapniowa z wykończeniem) lub akumulującym ciepło (cegła klinkierowa, cegła szamotowa, kamień)
Wbudowany deflektor, wydłużający drogę spalin
- ogranicza bezpośredni wylot ognia do przewodu dymowego
W drzwiczkach zamontowana jest ceramika żaroodporna wytrzymująca temperaturę do 800 stopni
- szkło ceramiczne pozwalające podziwiać widok ognia
Jednopunktowa regulacja dopływu powietrza
Możliwość zamontowania wylotu spalin z tyłu lub na górze pieca
- możliwość łatwej zamiany króćca wylotowego spalin
Szeroka szuflada popielnika ułatwiająca wybieranie popiołu