Piec konwekcyjno-parowy RETIGO 611 b z nowej linii VISION BLUE z bojlerowym wytwarzaniem pary o niezwykłym nowoczesnym designie i maksymalnie dogodnym i intuicyjnym sterowaniu. Dotykowy, odporny na zadrapania i zachlapanie panel sterujący pieca ułatwia bezpieczeństwo i wygodę użytkowania.
W komorze pieca znajduje się 7 prowadnic GN 1/1, co znacznie podnosi efektywność wykorzystania pieca. Dodatkowa 7. półka umożliwia umieszczenie płytkiego pojemnika GN o głębokości 2 cm.
Piec zalecany do lokali wydających około 50 - 150 posiłków.
Piec umożliwia:
- pieczenie konwekcyjne w gorącym powietrzu (zakres temperatury: 30-300oC)
- pieczenie w kombinacji gorącego powietrza i pary (zakres temperatury: 50-300oC)
- gotowanie w parze (zakres temperatury: 99-130oC)
- pieczenie nocne
- pieczenie niskotemperaturowe
- pieczenie i gotowanie delta T
- regenerację potraw
- bio-gotowanie (zakres temperatury: 30-98oC)
Piec ma szereg funkcji, które znacznie ułatwiają organizację pracy w kuchni. W pamięci pieca znajduje się 1000 programów z 20 krokami każdy. Istnieje także możliwość własnego programowania cyklu obróbki termicznej. Szybkie chłodzenie komory gotującej znacznie ułatwia pracę, pozwalając na przygotowanie np. mięsa w temperaturze 160ºC i zaraz po tym dodatków w temperaturze 99ºC. Automatyczny podgrzew komory zapewnia optymalne podniesienie temperatury do obróbki termicznej, zanim produkty zostaną do niej włożone.
Wirtualny pomocnik (Vision Agent) funkcjonujący na wszystkich poziomach menu sterującego pomoże rozwiązać każdy problem z obsługą pieca, szybko pokazując ogólny opis danej funkcji i dalsze kroki postępowania.
Możliwość ustawienia różnych czasów obróbki termicznej potraw na każdej półce oddzielnie to dodatkowy czynnik wspomagający pracę w kuchni. Timer półek sygnalizuje zakończenie obróbki na danej półce.
Nowa 4-punktowa sonda termiczna niezastąpiona w pieczeniu bardzo dużych sztuk mięsa zapewnia doskonały pomiar temperatury wewnątrz potrawy i komory gotującej.
W wyposażeniu pieca znajduje się klapka usuwająca nadmiar wilgoci w komorze - umożliwia pieczenie wyrobów ciastkarskich, pieczenie kurczaków z chrupką skórką oraz suszenie potraw.
Wentylator o dwukierunkowych obrotach odpowiednio reguluje krążenie gorącego powietrza w komorze przy długotrwałym pieczeniu potraw lub utrzymywaniu ich we właściwej temperaturze. 5 różnych prędkości wentylatora zapewnia perfekcyjne wyniki nawet w przypadku najbardziej skomplikowanych potraw. Przy tym w chwili otwierania drzwi wentylator zatrzymuje się prawie natychmiastowo, co wyraźnie zmniejsza wypływ pary z komory gotującej.
Autostart znacznie ułatwi rozplanowanie pracy w kuchni.
Podwójna szyba drzwi zapobiega przypadkowym poparzeniom. Gwarantuje to dodatkowo specjalnie wypukła, zaokrąglona szyba zewnętrzna drzwi. Wanienka do odprowadzania skroplin dodatkowo podnosi higieniczność urządzenia.
Solidna klamka ułatwia zamykanie i otwieranie drzwi. Specjalny wewnętrzny mechanizm umożliwia otwarcie drzwi obrotem w prawo lub w lewo i zamknięcie lekkim popchnięciem.
System automatycznej kontroli bojlera, system automatycznej kontroli zawapnienia oraz system serwisowo-diagnostyczny wspomagają kontrolę nad prawidłowym działaniem urządzenia.
Piec RETIGO VISION BLUE to urządzenie łatwe w utrzymaniu czystości. Znajdujący się w wyposażeniu system automatycznego mycia Avive Cleaning eliminuje uciążliwy zabieg po zakończonej pracy. Do usunięcia zanieczyszczeń służy jeden z 5 różnych programów mycia, z których najkrótszy trwa 21 minut, a najdłuższy - 40 minut.
Piec można podłączyć do komputera lub do sieci komputerowej.