Sprzedam piec do obróbki termicznej metodą akumulacyjną opalany drewnem.. W ten sposób kiedyś na Polskiej Wsi wypiekało się chleb lub wielkogabarytowe mięsa. Proces wypieku opiera się na wywołaniu „szoku termicznego” powodującego tworzenie się „skórki”, a następnie pieczenie w coraz niższej temperaturze. Woda znajdująca się w środku zostaje zatrzymana, powodując soczystość mięsa i małą utratę wagi. Piec wykonany został z 3 warstw technologicznych.
1 warstwa – robocza to ręcznie wykonana ze specjalnie spreparowanej gliny, czasza opisana na kuli o śr 80 cm. Kształt kuli posiadającej środek poniżej podstawy pieca powoduje równomierny napór termiczny na pieczeń, którą dzięki temu nie trzeba obracać podczas pieczenia. Materiał użyty do wykonania czaszy posiada europejski znak bezpieczeństwa i wytrzymuje temperaturę do 1100 st.C. Oprócz tego charakteryzuje się dużą twardością, oraz odpornością na starzenie i ścieranie. Podobny piec przeszedł próbę podczas 2 letniej pracy w samochodzie do produkcji pizzy, gdzie rozpalany był prawie codziennie nie wykazując żadnych oznak zużycia.
2 warstwa – izolacyjna to wykonana ze specjalnej wełny mineralnej osłona termiczna o grubości 5 cm zapewniająca utrzymanie ciepła wewnątrz czaszy roboczej.
3 warstwa – dekoracyjna wykonana z imitacji „zaciąganej” gliny, łatwej w naprawie i odpornej na działanie warunków atmosferycznych. Oczywiście warstwę zewnętrzną można zmieniać ,docieplać lub obudować w sposób dowolny. Otwór wsadowy jest zamykany metalową klapą ,która ma kształt półkola o śr 50 cm i jest na tyle duży , że można włożyć nie tylko prosiaka ale i małą świnię. Wylot spalin został tak zaprojektowany aby jak najdłużej pozostawały w środku. Obróbkę termiczną można przeprowadzić na 3 sposoby .Pierwszy to pieczenie sposobem akumulacyjnym.
Piec rozpala się za pomocą drewna aż do wypalenia wnętrza z sadzy tzn że temperatura osiągnęła.230-250 st.C. Popiół usuwa się, a wnętrze myje np. mokrym mopem. Do wnętrza wkłada się uprzednio zapeklowany np.10-cio kilogramowy udziec wieprzowy i piec zamyka. Po 4 -5 godzinach udziec jest gotowy. Dodatkowo można podczas pieczenia prowadzić proces wędzenia wrzucając do środka wiórki wiśni lub olchy. Na zdjęciach widoczny jest udziec przed i po obróbce termicznej dokładnie w takim samym piecu. Drugim sposobem jest pieczenie przy stale palącym się drewnie, co umożliwia ciągły wypiek pizzy .Piec posiada system odprowadzania spalin . Dzięki temu może pracować w pomieszczeniach zamkniętych. Pizza wypieka się szybciej niż pizzer jest w stanie przygotować następną. W środku spokojnie mieszczą się 3 pizze o śr 33 cm lub jedna nawet półmetrowa. Tak piecze się pizzę we Włoszech . Trzeci sposób to wędzenie. Wytwarza się w środku dym z paleniska tlącego się przy zamkniętej pokrywie i niskiej temperaturze. Jest to proces długotrwały, ale dostarczający wiele przyjemnych doznań chociażby natury zapachowej. Mięso jest wtedy trwałe a jego smak ...... . Piec waży ok 95 kg.. śr zewn ok 100 cm i jest gotowy do natychmiastowego użycia. Cena zawiera podatek Vat .Wystawiam fakturę. Udzielam gwarancji na trwałość czaszy roboczej. Oferowany piec może różnić się kształtem 3 warstwy od tego na zdjęciu. Wzór jest zastrzeżony w Urzędzie Patentowym RP. Proszę zobaczyć inne moje aukcje, pojawiają się tam piece o innych wymiarach. Pytania proszę na tel 601[zasłonięte]518.
|