Witam Szanownych Allegrowiczów.
Przedmiotem aukcji jest:
Wyjątkowo Piękny Samurajski Miecz Katana wykuty ręcznie ze stali wysokowęglowej.
Miecz jest nowy, w drewnianym opakowaniu z zestawem do konserwacji, pokrowcem,
stojakiem i specyfikacją kużni (certyfikatem) z parametrami technicznymi.
Parametry miecza:
- Głownia wykuta ręcznie metodą maru ze stali wysokowęglowej
(High Carbon Steel AISI1060 / ASTM A682) o dużej odporności na wykruszenie i urazy mechaniczne
- Ostrze hartowane całościowo, polerowane i szlifowane z uwidocznieniem pięknego, delikatnego,
falistego hamonu,
sztych średniej wielkości (chu-kissaki) jak na zdjęciu
- naturalna krzywizna głowni (sori) uzyskana wskutek hartowania głowni a nie kucia
- twardość grzbietu głowni (shinogi-ji) 50HRC, krawędzi ostrza (ha) 55HRC
- miecz piekielnie ostry, tnie na paski trzymany pionowo papier z drukarki, świetnie wyważony (super leży w dłoni)
- katana jest kuta w sposób klasyczny czyli bez bo-hi (bez obustronnych rowków zbrocza
biegnących wzdłuż grzbietu głowni do sztychu), brak bo-hi jest domeną znacznie droższych mieczy.
- mocowanie głowni na 2 kołeczki mekugi
- przedgarda (habaki), dwie podkładki (seppa) z jednego kawałka mosiądzu jak na zdjęciu
- garda (tsuba) z motywem przyczajonego lisa, kashira, fuchi i dwie menuki wykonane ze szlachetnego stopu miedzi (zobacz zdjęcia)
- pochwa(saya) drewniana, lakierowana na czarny półmat pokryta kropelkami lakieru, taśma (sageo) czarna jedwabna (rayon)
- rękojeść (tsuka) drewniana obłożona skórą płaszczki (same-gawa), oplot (tsuka ito) czarny jedwabny (rayon)
- katana sprężysta, o dobrej geometrii ostrza, idealnie nadająca się do cięć
- naturalna krzywizna katany (sori) uzyskana wskutek hartowania głowni a nie kucia
- katanę można całkowicie rozebrać na pojedyńcze elementy w celu ich konserwacji lub wymiany
- głownia osadzona mocno w rękojeści bez najmniejszych luzów
- miecz jest nowy bez żadnych przeróbek, taki jaki przyszedł z kuźni
Katana idealna do nauki cięć dla początkujących i zaawansowanych
i dodatkowo tylko u nas tak bogato wyposażona w akcesoria
Wymiary:
- Dlugość głowni, ostrza do gardy (tsuby) 73cm
- Dlugość rękojeści 30cm
- Dlugość miecza w sayi 105cm
- Waga miecza bez sayi 1090g
- Grubość przy habaki 7,5mm szer. 32mm
- Grubość przy kissaki 5mm szer. 22mm
- Środek ciężkości 14-15cm od tsuby
- UWAGA: Ponieważ miecze są kute ręcznie więc parametry mogą się niewiele różnić (max.+- 2%)
Zestaw do konserwacji miecza:
- Pudełko z drewna iglastego, niemalowane z inskrypcją w jęz. jap
- Olejek (abura) mineralny w buteleczce -20ml
- Japoński wysokiej jakości olejek goździkowy (Choji-Abura) dokładny opis na mojej aukcji olejku - 50ml.
- Zbiorniczek z pudrem polerskim (uchiko)
- Chusteczka (szmatka) z czystej niebielonej bawełny do pokrywania ostrza olejkiem
- Japoński wysokiej jakości papier ryżowy(nugui-gami) o wymiarach ok. 17cm x 45 cm, złożony w harmonijkę
- Mosiężnego młoteczka z wykręcanym trzpieniem (mekugi-uchi kozuchi) do wybijania kołeczków (mekugi)
- Oryginalne bambusowe kołeczki (mekugi) 2szt.(zapasowe).
- Instrukcja konserwacji mieczy, po polsku, papierowa A4
Pokrowiec:
- Piękny złoty pokrowiec z jedwabiu i złotym sznurem z dwoma chwostami służący do przenoszenia i
ozdobnego przechowywania katany - 1 szt.
Stojak pod miecz:
- Stojak poziomy pod miecz malowany na czarny mat do ekspozycji katany - 1 szt.(na zdjeciu)
Pudełko na miecz:
- Drewniane zamykane pudełko do przechowywania miecza
lub służące jako opakowanie prezentu - 1szt.
Uwaga!!!:
Jeżeli na zdjeciach wystepują artefakty to są odbłyski lampy, jakieś paprochy lub niewytarte resztki olejku którym jest zakonserwowana katana.
Kontakt:
Wszelkie pytania proszę kierowac na
E-mail: [zasłonięte]@op.pl
za pośrednictwem Allegro lub pod nr. telefonu w Plusie: 603 -124- 407, nie odbieramy tel, z numerem ukrytym (nieznane).
Jeżeli interesują Pana(i) inne modele i akcesoria zapraszam do naszych pozostałych aukcji
Te miecze są wyjątkowej JAKOŚCI !!!
Serdecznie Zapraszam do zakupu
kliknij, aby powiększyćZdjęcia przedmiotu |
|
Zobacz część naszych pozostałych aukcji: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|