Deska do krojenia może być nudna, powtarzalna, prosta i po prostu użyteczna.
Może też być cudownym dziełem sztuki, które zapiera dech w piersi, wzbudza zazdrość i daje radość z codziennej pracy w kuchni.
Jeśli szukasz deski nudnej - nie czytaj dalej. To nie jest aukcja da Ciebie. Jeśli jednak chcesz unikalnej, pięknie wykonanej, trwałej, zachwycającej deski do krojenia - ta aukcja jest dla Ciebie.
Czemu unikalna?
Deska jest robiona własnoręcznie. Ponieważ nie jest robiona masowo, zachowuje unikalny charakter.
Czemu trwała?
Deska jest grubsza od desek "standardowych". To pozwala jej znieść naprawdę ciężkie warunki pracy.
Co to znaczy przekrój poprzeczny?
Drewno to materiał naturalny składający się z włókien. Włókna ciągną się od dołu do góry drzewa. Drewno do zastosowań stolarskich cięte jest wzdłuż włókien, ujawniając piękne rysunki słojów. Takie drewno jest piękne, lecz mało użyteczne na deski.
Wyobraź sobie, że drewno do pędzel. Połóż go płaską stroną na stole i zacznij jeździć po jego włosiu nożem. Co się stanie? Uszkodzisz pędzel i zniszczysz włosie pędzla. Zniszczysz bezpowrotnie. Tak działają zwykłe deski do krojenia - nóż uszkadza włókna i niszczy deskę.
Jeśli jednak użyć powierzchni w której włókna wystają "w górę", deska nie będzie się niszczyła. Podobnie jak pędzel, we włosie który wbijamy nóż od strony końca włosia - rozchodzi się pod naciskiem noża po czym schodzi z powrotem nie uszkodzony. Tak samo działa drewno - włókna nie są uszkodzone nożem i schodzą się niejako lecząc miejsce po nożu.
Czemu więc wszystkie deski świata nie są wykonane w ten sposób? Taki sposób jest droższy, wymaga więcej pracy i uwagi przy klejeniu. Proces tworzenia takiej deski jest znacznie trudniejszy do zautomatyzowania.
Jak dbać o deskę?
Podstawowa zasada - nie wolno deski wkładać do zmywarki. Ta zasada dotyczy wszelkich przedmiotów drewnianych. Długotrwałe moczenie w gorącej wodzie a potem suszenie w wysokiej temperaturze i parze wodnej powoduje, że drewno traci swoje właściwości. Włókna stają się kruche, podatne na pękanie. Klej w deskach pęka. W trakcie podgrzewania powstają duże naprężenia, które mogą deskę zniszczyć. Dodatkowo wyjałowione w zmywarce drewno bardzo łatwo łatwo łapie bakterie. Dlatego pamiętamy - nie wkładamy drewna do zmywarki.
Unikamy również długotrwałego kontaktu drewna z wodą. Deska wrzucona na kilka godzin do zlewu czy miski z wodą po prostu tą wodą nasiąknie i ma szanse się rozejść.
Co jakiś czas deskę konserwujemy olejem. Możemy użyć olej jadalny lub specjalny olej do konserwacji drewna kuchennego (olej orzechowy, olej do blatów). Ważne, żeby nasz olej był dopuszczony do kontaktu z żywnością.
Masz inny pomysł na swoją deskę?
Jeśli akurat ta deska nie odpowiada Twoim gustom, ale uważasz, że deska w takim stylu jest dla Ciebie - skontaktuj się ze mną. Wykonam dla Ciebie deskę według Twojego pomysłu.
Jeśli chcesz zobaczyć, jakie deski i inne prace robię, zapraszam na moją stronę: Warsztat Domowy
Parametry deski
Szerokość 20 cm
Długość 26 cm
Grubość 2,5 cm
Materiał: dwa gatunki drewna - orzech amerykański i czereśnia
Sposób wykonania: deska klejona w przekroju poprzecznym (end grain)
|