Błonczatka
Przywędrowała do nas z lasów
tropikalnych rozciągających się od Meksyku aż po Peru. Jedną
z cech charakterystycznych są intensywnie pachnące kwiaty - ich zapach jest
szczególnie intensywny wieczorem. Preferują stanowiska
słoneczne i osłonięte od wiatru, glebę głęboko uprawioną, żyzna, próchniczą,
przepuszczalną, wilgotną o odczynie obojętnym jak i lekko kwaśnego. Na wiosnę
przed posadzeniem warto wzbogacić ziemię obornikiem lub kompostem. Cebule
sadzimy tak aby ponad ziemię wystawała jej szyjka.
Błonczatka należy do roślin, które lubi
wodę ale nie toleruje gdy woda stoi. Latem podlewajmy roślinę 2 razy dziennie i
pamiętajmy również o regularnym nawożeniu. Po zakończeniu kwitnienia, kiedy
roślina odbudowuje straty wywołane zużyciem zapasów na intensywne kwitnienie
należy co 10 dni podlewać nawozem o wysokiej zawartości potasu.
Błonczatka
jest wrażliwa na zmiany temperatury, szczególnie na przymrozki. Pozostawienie
cebul w glebie na jesieni powoduje rozwój czerwonej plamistości cebul dlatego
wykopujemy je pod koniec września. Oczyszczone z liści i
ziemi cebule namaczamy w roztworze grzybobójczym, a następnie osuszamy i
przechowujemy je w temperaturze pokojowej odwrócone piętką do góry.
W przypadku roślin uprawianych w
donicach po przekwitnięciu przenosimy donice w miejsce w połowie zacienione, a
od września stopniowo ograniczamy także podlewanie aż do całkowitego
zaprzestania. Cebule możemy pozostawić w doniczce zaś wiosną przesadzamy do
nowej ziemi.
Rozmnażamy
przez liczne cebulki przybyszowe. Młode błonczatki kwitną po roku uprawy.