Pięciornik gęsi (Potentilla anserina gatunek byliny kłączowej z rodziny różowatych (Rosaceae Juss.). Rośnie w większej części Europy, z wyjątkiem jej południowych części, również na większości obszarów Azji i Ameryki Północnej. W Polsce gatunek dość pospolity.
Inne nazwy zwyczajowe i ludowe: pięciornik pospolity, pięćperset gęsi, srebrnik pospolity, gęsie ziele, gęsia trawa, gęsiówka, drabinki, dziewicze ziele.
Kłącze krótkie, okryte resztkami przylistków, zakończone rozetką liści, korzenie wrzecionowato zgrubiałe, mięsiste.
Pełzająca lub podnosząca się łodyga o długości 15–50 cm.
Liście Nieparzysto-pierzasto-dzielne, osiągają długość do 20 cm, złożone z 7–21 listków. Od spodu jedwabiście, srebrzysto owłosione. Listki podługowate, brzeg blaszek wyraźnie piłkowany.
Pojedyncze złocisto-żółte kwiaty , średnicy ok. 2 cm, długo-szypułkowe, pięciopłatkowe:.. (gdy jest zła pogoda kwiaty zamykają się).
Kwitnie od maja do września.
Z kątów różyczki liściowej wyrastają cienkie, długie rozłogi, ukorzeniające się w węzłach. . Gatunek bardzo zmienny, szczególnie pod względem owłosienia.
Roślina miododajna zawierająca dużą ilość witaminy C (do 95 mg/100 g)
Do prawidłowego wzrostu potrzebuje wilgotnych miejscach:
bylina znalazła zastosowanie jako surowiec zielarski -Działanie: środek ściągający i przeciwzapalny, a także rozkurczający na mięśnie gładkie. Stosowany przy biegunkach, chorobach jelit i dróg żółciowych charakteryzujących się stanami kurczowymi, w początkowym stadium kamicy nerkowej, zaburzeniach menstruacji, nieżycie żołądka i jelit. Dzięki zawartości substancji gorzkich poprawia apetyt i ułatwia trawienie. Rzadko stosowany oddzielnie, stanowi składnik mieszanek ziołowych
Zbiór i suszenie: ziele zbiera się w okresie kwitnienia i suszy w temperaturze do 60 °C.
W gastronomii surowe liście dodaje się do zup, i kasz, można przygotować je również jak szpinak. Kłącze jadalne na surowo lub gotowane (w smaku podobne do pasternaku)