UWAGA! KUPUJĄC NA NASZYCH AUKCJACH AKCEPTUJĄ PAŃSTWO REGULAMIN ZAWARTY NA STRONIE "O MNIE"
|
|
Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu Autor Łukasz Modelski Wydawnictwo Literackie Oprawa miękka Rok wydania 2014 Liczba stron 292 ISBN 978[zasłonięte][zasłonięte]80542
Więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa!
Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Jest trudny do nazwania i dla wielu osób nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają. To z nimi rozmawia Łukasz Modelski - o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Wywiady były publikowane w "Twoim stylu" i audycji "Droga przez Mąkę", którą autor prowadzi w radiowej Dwójce. W książce mają jednak pełniejszą formę, a każdy z nich okraszony został ulubionym przepisem danego rozmówcy.
Celowo nie ma wśród nich absolwentów szkół kucharskich. To na swój sposób amatorzy, którzy przerośli nie jednego mistrza: restauratorka i dziennikarka Agnieszka Kręglicka; laureatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego - Anne Aplebaum; twórca międzynarodowego ruchu Slow Food Carlo Petrini; Patricia Atkinson - Angielka, która osiadła we Francji by produkować wino; autorka Jedz, módl się, kochaj Elizabeth Gilbert; kucharz i bibliofil - Grzegorz Łapanowski; koneser wina Tomasz Kolecki-Majewicz i smakosz whisky Charles Maclean; osobista kucharka Mitterranda - Daniele Mazet-Delpeuch oraz Michel - prawnuk Auguste Escoffiera, najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku, który przed laty wspominał o istnieniu "piatego smaku". Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszcze. Zgodnie z językiem epoki nazywał to "wyśmienitością". Sto lat później japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. Według nich "umami" jest smakiem "pełnym", "domykającym" inne smaki. |
|