Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu Łukasz Modelski

23-04-2015, 12:13
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 28.90 zł     
Użytkownik cyrkonia1112
numer aukcji: 5263482034
Miejscowość Pabianice
Wyświetleń: 2   
Koniec: 23-04-2015 11:09:40

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2014
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha




Księgarnia Internetowa

"Articulus"

O mnie Komentarze Pozostałe aukcje



KONTAKT


e-mail: [zasłonięte]@wp.pl


telefon: 731-[zasłonięte]-538

( w godz. 10.00-17.00 )






UWAGA!
KUPUJĄC NA NASZYCH AUKCJACH
AKCEPTUJĄ PAŃSTWO
REGULAMIN ZAWARTY NA STRONIE
"O MNIE"



Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu
Autor Łukasz Modelski
Wydawnictwo Literackie
Oprawa miękka
Rok wydania 2014
Liczba stron 292
ISBN 978[zasłonięte][zasłonięte]80542


Więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Jest trudny do nazwania i dla wielu osób nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają. To z nimi rozmawia Łukasz Modelski - o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Wywiady były publikowane w "Twoim stylu" i audycji "Droga przez Mąkę", którą autor prowadzi w radiowej Dwójce. W książce mają jednak pełniejszą formę, a każdy z nich okraszony został ulubionym przepisem danego rozmówcy. Celowo nie ma wśród nich absolwentów szkół kucharskich. To na swój sposób amatorzy, którzy przerośli nie jednego mistrza: restauratorka i dziennikarka Agnieszka Kręglicka; laureatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego - Anne Aplebaum; twórca międzynarodowego ruchu Slow Food Carlo Petrini; Patricia Atkinson - Angielka, która osiadła we Francji by produkować wino; autorka Jedz, módl się, kochaj Elizabeth Gilbert; kucharz i bibliofil - Grzegorz Łapanowski; koneser wina Tomasz Kolecki-Majewicz i smakosz whisky Charles Maclean; osobista kucharka Mitterranda - Daniele Mazet-Delpeuch oraz Michel - prawnuk Auguste Escoffiera, najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku, który przed laty wspominał o istnieniu "piatego smaku". Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszcze. Zgodnie z językiem epoki nazywał to "wyśmienitością". Sto lat później japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. Według nich "umami" jest smakiem "pełnym", "domykającym" inne smaki.