Charakterystyka:
Len to nasiona płaskie, wielkości 2-3 mm, barwy szarobrązowej. Po zalaniu wodą nabierają barwy ciemnobrązowej i kilkakrotnie powiększają swoją objętość, otaczając się jednocześnie dużą ilością śluzu.
Opakowanie:
Siemię lniane zapakowane jest w torebki foliowe, zgrzewane z atestem spożywczym oznaczone etykietą z nazwą, składem i datą ważności. Gwarancja zachowania świeżości na dłużej.
Zastosowanie:
Siemię lniane jest spożywane najczęściej po namoczeniu całych ziaren lub rozgniecionych. Może to być również wywar lub mączka jako dodatek do wielu potraw. Praktycznie nie ma smaku, ewentualnie przy postaci zmielonej jest to posmak delikatnie gorzkawy. To świetny dodatek do musli, jogurtu, szejka owocowego, sosów, kanapek, sałatek, zup, do wypieków (np. chleba, ciasteczek owsianych).
Działanie:
W układzie pokarmowym działa łagodząco przy bardzo wielu objawach, czasami nawet przeciwstawnych. Stosowane jest przy biegunkach lub zaparciach, a także zapobiegawczo dla zapewnienia prawidłowej perystaltyki jelit. Szczególnie cenione przy wszelkich nieżytach i nadkwasotach, a nawet wrzodach. Obniża poziom złego cholesterolu. Zalecany jest jako środek wspomagający w profilaktyce nowotworowej (przy raku prostaty). Również w celu zwiększenia wilgotności śluzówki, stosowany przy suchym kaszlu, a także wspomagająco przez osoby forsownie używające swojego głosu (np. śpiewacy).
Stosowany jest do łagodzenia szeregu dolegliwości układu pokarmowego, a także oddechowego, oraz zewnętrznie, w kosmetologii. Ma przede wszystkim działanie osłonowe oraz stabilizujące. Zawiera bardzo dużo substancji śluzowych. Posiada liczne witaminy, głównie B1, B6 oraz minerały (magnez, żelazo, cynk). Len jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego - tak ważnego dla prawidłowej pracy układu trawiennego.