Charakterystyka:
Palmy daktylowe uprawiane są od czasów prehistorycznych. Aktualnie występują w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu USA. Dojrzałe drzewo osiąga nawet 40 metrów i posiada 40 gron owocowych (w każdym około 30 daktyli).
Opakowanie:
Daktyle suszone zapakowane są w torebki foliowe, zgrzewane z atestem spożywczym oznaczone etykietą z nazwą, składem i datą ważności. Gwarancja zachowania świeżości na dłużej.
Zastosowanie:
Najczęściej służą nam jako dodatek do ciast, deserów, musli i jako przekąska zwłaszcza dla osób, które pragną zachować szczupłą linię- są sycące i słodkie. W krajach arabskich ich zastosowanie jest zdecydowanie szersze. Wykorzystywane są do wyrobu: dżemów, octu, past oraz syropu będącego substytutem cukru do słodzenia herbaty czy kawy.
Działanie:
-
Suszone daktyle to bogactwo potasu oraz istotne źródło miedzi.
-
Zawierają dużo glukozy, a ponadto w ich składzie znajdują się głównie węglowodany, oraz sporo potasu, wapnia, magnezu, karoten, oraz dość niewiele witamin z grupy B.
-
Produkt wysokoenergetyczny, ceniony za właściwości wykrztuśne.
-
Może być niezłym dodatkiem w walce osteoporozą i infekcjami dróg oddechowych.
Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna w 100 g:
|
282,00 kcal
|
Białko w 100 g:
|
2,50 g
|
Węglowodany w 100 g:
|
75,00 g
|
Tłuszcz w 100 g:
|
0,40 g
|