Pestki moreli (jadra gorzkie) 1 kg
Jądra pestek moreli stanowią wewnętrzną część nasion owoców moreli. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, a także są doskonałym źródłem magnezu, białka i błonnika.
Łagodzą kaszel i ułatwiają oddychanie. Znajdujący się w nasionach olej oferuje ogromną dawkę witaminy A, C i E, które są korzystne dla skóry suchej, podrażnionej lub dojrzałej. Sama witamina E jest także przeciwutleniaczem i neutralizuje wolne rodniki, które powodują uszkodzenia tkanek i komórek.
Jądra pestek moreli zawierają amigdaliny zwane potocznie witaminą B17, która jak twierdzą niektórzy naukowcy, mogą pomagać, zapobiegać i leczyć stany nowotworowe.
Ważnym składnikiem jąder moreli jest także witamina B15, bardzo przydatna w trakcie leczenia choroby niedokrwiennej serca. Pestki, poprzez zawartość kwasu salicylowego mają również świetne działanie bakteriobójcze.
Sposób użycia: Maksymalna dzienna ilość spożycia według UE to 2 jądra moreli. Nie należy jej przekraczać. Gorzkie pestki moreli zawierają kwas cyjanowodorowy, który może prowadzić do zatruć w przypadku przekroczenia dziennego spożycia. Przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci.