Morele, znane u nas głównie jako składnik konfitur czy kompotów, są dobre dla naszego organizmu nie tylko pod postacią smacznych owoców, ale też bogatych w magnez i związki mineralne pestek.
Charakterystyczny gorzki smak pestek spowodowany jest wysoką zawartością witaminy B17, znanej w literaturze fachowej jako amigdalina.
Pestki moreli jakie oferujemy, pochodzą z upraw na których nie używa się herbicydów, pestycydów, ani chemicznych wspomagaczy potęgujących plony. Nasz pełnowartościowy produkt nie jest genetycznie modyfikowany.
Stosowanie 2 pestki dziennie (zawiera kwas pruski pochodzenia naturalnego)
UWAGA! Kwas cyjanowodorowy może prowadzić do zatruć. Zalecana przez Unię Europejską dzienna dopuszczalna ilość pestek moreli, które można spożyć bezpiecznie dla zdrowia, wynosi dwie sztuki. Produkt należy przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci.
Letril, powszechnie znany jako witamina B17 lub amigdalina, jest naturalnym czynnikiem antyrakowym występującym w ponad 1200 gatunkach roślin, a w szczególności w pestkach owoców, takich jak morele, brzoskwinie, śliwki i jabłka, pochodzących z rodziny różowatych. Jest to dwuglukozyd z rodnikiem cyjanowym, który jest wysoce bioprzenikliwy. Znaczy to, że łatwo przenika przez błonę komórki i łatwo osiąga wewnątrz niej wysokie stężenie. Komórki raka, bez względu na jego rodzaj, zwane są jako trofoblasty. Te komórki zawierają dużą ilość enzymu zwanego betaglukozydazą, nazywanego inaczej enzymem odblokowującym. W reakcji z betaglukozydazą letril rozpada się na dwie cząsteczki glukozy, jedną cząsteczkę benzaldehydu oraz cząsteczkę kwasu cyjanowodorowego (inaczej kwasu pruskiego – HCN). W organizmie tylko komórki raka – i tylko one – zawierają enzym betaglukozydazy w takim dużym stężeniu przy jednoczesnym braku enzymu blokującego – rodanazy.
Największe znaczenie dla działania letrilu ma tu fakt, że kwas cyjanowodorowy musi zostać utworzony. Jego cząsteczka nie jest podczepiona do cząsteczki letrilu i wytwarza go dopiero betaglukozydazą; tylko betaglukozydazą jest w stanie wytworzyć kwas cyjanowodorowy z letrilu, w związku z tym cyjanowodór wydziela się w tylko komórkach raka.
Jeżeli w organizmie nie ma komórek nowotworowych, takie zjawisko nie występuje. Ponadto komórki zdrowe zawierają enzym zwany rodanazą, który „neutralizuje” amigdalinę (letril, B17). Letril zostaje zredukowany do glukozy, która jest paliwem dla zdrowych komórek. Rodanaza nie występuje w komórkach rakowych. A skoro jej tam brak, to w komórkach raka z letrilu tworzony jest cyjanek oraz aldehyd benzoesowy co prowadzi do ich śmierci.
Dzięki rodanazie zachodzi wyeliminowanie rodnika cyjanowego w zdrowych komórkach organizmów ssaków – przy udziale związków zawierających siarkę wolny rodnik cyjankowy zmieniany jest w tiocyjanian, substancję całkowicie nieszkodliwą, usuwaną wraz z moczem.
Informacje na temat Amigdaliny pobrano z : http://www.era-zdrowia.pl/suplementy-zdrowia/witamina-b17/dzialanie-amigdaliny.html
Waga netto: 1 kg Skład: 100% jądra pestki moreli gorzka Produkt nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów: Tak
|