Morele to nie tylko owoce wykorzystywane do przygotowywania konfitur, ciast i innych wypieków. Pod smacznym miąższem kryje się gorzka pestka, która choć mniej smaczna niż sam owoc, jest bogata w magnez , związki mineralne oraz inne naturalne substancje wpływające korzystnie na zdrowie.
Pestki moreli są głównym źródłem witaminy B17, zwanej amigdaliną. Wszystkie preparaty zawierające witaminę B17 mają w składzie pestki moreli lub ich wyciąg. Największą zawartość tego zdrowotnego związku można jednak znaleźć w samych pestkach.
Pestki oferowane na aukcji są w 100% naturalne i wolne od zanieczyszczeń pochodzących ze środków ochrony roślin
Zastosowanie:
Profilaktycznie zażywać 2-3 pestki moreli dziennie.
UWAGA!
Zawarty w pestkach moreli kwas cyjanowodorowy może prowadzić do działań nieporządanych. Zalecana przez Unię Europejską dzienna dopuszczalna ilość pestek moreli, które można spożyć bez nieprzyjemnych efektów ubocznych, wynosi dwie - trzy sztuki. Produkt należy przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci.
Dlaczego warto spożywać pestki moreli?
Pestki moreli zawierają w sobie duże ilości magnezu i związków mineralnych, korzystnie wpływające na nasze zdrowie. Ponadto pestki są źródłem witaminy B17, której przypisuje się działanie przeciwnowotworowe.
Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Waga: 250g