PESTKI MORELKI GORZKIE JĄDRA 1KG
Co to są jądra z pestek moreli
Gorzkie jądra pestek moreli stanowią wewnętrzną część nasion owoców moreli. Jądra z pestek moreli z wyglądu przypominają migdały, w smaku natomiast pestki z jabłek.
Dlaczego spożywanie jąder pestek moreli ma taki dobroczynny wpływ na nasz organizm
Gorzkie jądra z pestek moreli, bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe. Są doskonałym źródłem magnezu, białka i błonnika. Łagodzą kaszel i ułatwiają oddychanie. Znajdujący się w nasionach olej oferuje ogromną dawkę witaminy A, C i E, które są korzystne dla skóry suchej, podrażnionej lub dojrzałej. Sama witamina E jest także przeciwutleniaczem i neutralizuje wolne rodniki, które powodują uszkodzenia tkanek i komórek.
Gorzkie jądra pestek moreli zawierają amigdaliny (znane również jako amygdalin lub letril), potocznie nazywane witaminą B17. Ważnym składnikiem jąder moreli, jest także witamina B15. Pestki, dzięki zawartość kwasu salicylowego, wykazują również działanie bakteriobójcze.
Regularne spożywanie jąder pestek moreli, dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych minerałów, a w szczególności magnezu.
Jak spożywać i jak przechowywać gorzkie jądra z pestek moreli
Maksymalna dzienna ilość spożycia według UE, to 2 pestki jądra moreli.
Jądra pestek moreli można również mielić. Pod taką postacią mogą być wykorzystywane jako dodatek do naszych potraw, zarówno zimnych jaki i ciepłych. Mielone pestki moreli możemy również dodawać do różnych koktajli oraz domowych dżemów.
Gorzkie pestki moreli zawierają kwas cyjanowodorowy, który może prowadzić do zatruć w przypadku przekroczenia dziennego spożycia. Przechowywać w miejscach chłodnych i niedostępnych dla dzieci.
Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Waga: 1000g
Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw.