Skład: pestki moreli
Wartość odżywcza na 100 g produktu:
białko 18,6g
węglowodany 16,9g
tłuszcz 54,2g
wartość energetyczna 640 kcal
Producent: Bio Planet
Ekologiczne gorzkie pestki moreli pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych. Gorzkie pestki/ jądra z moreli w swoim składzie zawierają dużą dawkę naturalnej witaminy b17 - amigdaliny, która chroni i pomaga w walce z rakiem*. Poza tym są źródłem witamin B6 i B1, minerałów oraz kwasów tłuszczowych. Gorzkie pestki moreli stanowią świetne uzpełnienie diety w profilaktyce antynowotworowej. Nie należy ich mylić ze słodkimi pestkami moreli, które nie mają żadnych właściwości; natomiast są stosowane na skalę masową w przemyśle spożywczo-gastronomicznym.
Dobre jakościowo pestki/ nasiona moreli nie mogą być gotowane ani parzone – ponieważ w przeciwnym razie tracą wszystkie swoje naturalne właściwości. Pestki lepiej jest mielić na proszek i w takiej postaci można dodawać do zimnych lub lekko ciepłych potraw, koktajli czy soków.
*Witamina b17 jest syntetyczną formą naturalnej amigdaliny, którą ekstrahuje się z pestek moreli . W ogólnym obiegu używa się wymiennie terminów: letril, witamina b17 lub amigdalina. Jest promowana jako alternatywny sposób leczenia chorób nowotworowych, jako terapia zapobiegająca nawrotom choroby nowotworowej, bądź też jako terapia wzmacniająca organizm.
Ostrzeżenie: Dorosły człowiek może spożyć maksymalnie do dwóch pestek moreli na dobę. Szczególną ostrożność zaleca się kobietom w ciąży. Nie należy podawać dzieciom.