Gorzkie pestki moreli
Zawartość opakowania:
500g gorzkich pestek moreli (Prunun armeciaca)
Suplement diety
Sposób użycia:
Osoby dorosłe o masie ciała powyżej 60 kg powinni spożywać 6-8 pestek dziennie.
Gorzkie pestki moreli:
Gorzkie pestki moreli charakteryzuje się dużą zawartością minerałów, aminokwasów i witamin. Występują w nich m.in. magnez, fosfor, potas, jod, miedź, cynk, mangan i żelazo. Pestki moreli są szczególnie bogate w witaminę B 17, która jest również znana pod nazwą amigdaliny. W procesie trawienia uwalnia ona kwas cyjanowodorowy toksyczny dla organizmu. Dlatego nie powinno się codziennie spożywać zbyt dużo witaminy B17 i nie przekraczać maksymalnej zalecanej dawki, by uniknąć zbyt dużego stężenia tej witaminy w organizmie.
Uwaga:
Gorzkie pestki moreli zawierają kwas cyjanowodorowy i ich nadmierne spożycie może doprowadzić do wystąpienia objawów zatrucia. Osoby dorosłe o masie ciała większej niż 60 kg nie powinny ze względów bezpieczeństwa spożywać więcej niż 6-8 pestek dziennie. Osoby o masie ciała poniżej 60 kg powinny proporcjonalnie zmniejszyć porcję. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Zalecenia według rozporządzenia w sprawie suplementów diety:
Proszę nie przekraczać dziennej zalecanej dawki. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Suplementy diety nie są substytutem zrównoważonej i różnorodnej diety.
Minerały w 100g:
Potas: 599mg
Wapń: 26 mg
Magnez: 234mg
Fosfor: 508mg
Witamina B1: 0,810 mg
Witamina E: 4mg
|