Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Pestki Moreli gorzkie 200 g

04-07-2015, 12:18
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 13.99 zł     
Użytkownik tes42
numer aukcji: 5327843631
Miejscowość Łęczna
Wyświetleń: 12   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

  • Masz pytania ?
  • chętnie na wszystkie odpowiemy
  • Pon - Pt od 8.00 do 17.00
 
telefon
722 [zasłonięte] 668
 fax / mail ; 81 [zasłonięte] 35
 
mail
[zasłonięte]@arposleczna.pl
 
 
godziny otwarcia
Pon - Pt 8 - 17
  
 
adres

Arpos Sp. j.
Ul. Pasternik 8
21-010 Łęczna

 www.arposleczna.pl
WYSYŁKA 
Przedmioty wysyłamy do 48 h od momentu otrzymania wpłaty
Paczki wysyłamy
 POCZTEX 48
  • Paczka - 10 zł  (do 10 kg),
    pow. wg regulaminu aukcji
  • Paczka pobraniowa - 14 zł
 

a) wymiary paczki: 8x38x64 cm, waga do 10 kg - cena 10,00 zł

b) wymiary paczki: 19x38x64 cm, waga do 20 kg - cena 12,00 zł

c) wymiary paczki: 41x38x64 cm, waga do 30 Kg – 13,00 zł.

Przy zakupach powyżej 300 zł br.

Przyjmujemy płatności

PL 95 1020 [zasłonięte] 3[zasłonięte]2060002 [zasłonięte] 011220

Zanim dokonasz zakupu wejdź na stronę o mnie i zapoznaj się z moim regulaminem. Dokonanie zakupu na mojej aukcji jest równoznaczne z akceptacją mojego regulaminu.

 
 

Pestki Moreli gorzkie 200 g

 

Wewnątrz miękkiej części moreli znajduje się nasienie, czyli pestka, zwana przez niektórych morelowym migdałem, lub gorzkim migdałem. Morelowe migdały zwykle pochodzą z dzikich drzew morelowych  Azji i uważa się je za dobre źródło żelaza, potasu i fosforu, ale tak na prawdę furorę robią jako najlepsze źródło witaminy B17 znanej również jako amigdalinę.

Amigdalinę, choć w mniejszych ilościach znajdziemy także w pestkach śliwek i jabłek.

 

Ludzie Hunza zamieszkujący odległy region Himalajów niedaleko zachodniego Pakistanu pochłaniają dwieście razy więcej B17 niż ludzie Zachodu jedząc około trzydziestu do pięćdziesięciu gorzkich migdałów dziennie.

 

Hunzowie do dzisiaj mają niską zachorowalność na raka i bardzo wysokie wskaźniki długowieczności.

 

Związek amigdaliny ma cztery cząsteczki. Dwie z nich to cząsteczki glukozy. Pozostałe dwie, to cyjanek i benzaldyhide. Ostatnie dwie cząsteczki z pominięciem kilku niezwykłych metabolicznych działań, mają zdolności działania tylko na komórki nowotworowe, które przyciągają amigdalinę, ze względu na zawarty w niej cukier, w pozostałych przypadkach amigdalina inne komórki jakby tylko wolno przepuszczała.

To bardzo mądre rozwiązanie. Komórki nowotworowe są uzależnione od fermentacji cukru (glukozy), z powodu czerpania z nich energii zamiast z tlenu. Tak więc komórki nowotworowe przyciągają amigdalinę, aby odżywić się glukozą, ale zaraz są niszczone podczas metabolizmu tych związków: benzalldyhidem i cyjankiem. Przynętą jest glukoza, czyli cukier, a zabija je cyjanek i benzalldyhid.

Komórki nowotworowe zawierają enzym beta-glukozydazy, który nie występuje w zdrowych komórkach. Enzym Beta-glukozydazy odblokowuje związek amigdalinę, uwalniając śmiertelne toksyny dla komórki nowotworowej. Tylko komórki rakowe metabolizują amigdalinę. Zdrowe normalne komórki nie.

Większość rakowych komórek zawiera też inny enzym, rhodanese. Wolne cząsteczki cyjanku są zmuszone do konwertowania z cząsteczkami siarki przez enzym rhodanese, tworząc nieszkodliwe cyjaniany, które są wydalane w moczu.

To jest trochę faktycznej wiedzy, która wyjaśnia, że te „straszne” artykuły gdy mówią
o cyjanku zawartym w amigdalinie, to jest rzecz z którą nasz organizm z łatwością sobie przez powyższy detoks radzi.

Jednak pełna funkcja amigdaliny jest w większości tych artykułów głęboko ukryta, ponieważ fakt, że letril lub B17, czyli skoncentrowany ekstrakt z morelowego migdała może leczyć raka jest tematem tabu. 

 

Kraj pochodzenia: Chiny

 

Termin przydatności do spożycia: 03.2016r.