Charakterystyka:
Gorzkie jądra pestek moreli pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych. Wyselekcjonowane owoce zbierane są ręcznie. Jądra pestek moreli dostarczają wiele minerałów a szczególnie dużo magnezu. Nasiona zawierają poza tym – amigdalinę (znaną też pod nazwą amygdalin, letril, laetrile i amygdalina). Oprócz B17 są źródłem takich składników jak witamina B15 - kwas pangamow i kwas salicylowy.
Opakowanie:
Pestki moreli zapakowane są w torebki foliowe, zgrzewane z atestem spożywczym oznaczone etykietą z nazwą, składem i datą ważności. Gwarancja zachowania świeżości na dłużej.
Zastosowanie:
UWAGA!
Maksymalna dzienna ilość spożycia według UE to 2-4 jądra moreli. Nie należy przekraczać tej ilości. Gorzkie jądra pestki moreli zawierają kwas cyjanowodorowy, który może prowadzić do zatruć w przypadku przekroczenia dziennego spożycia. Przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci.
Pestki moreli gorzkiej można mielić i używać ich do różnych potraw(zimnych lub lekko ciepłych), dodawać do koktajli czy dżemów własnej roboty.
Pestki stosuje się również w formie kompresów:
-
pestki mielimy, wkładamy do nasączonej wodą waty lub gazy i przykładamy w miejsca zaatakowane przez komórki nowotworowe, jak guzy namacalne palcem, tuż pod skórą. Nie stosujemy na otwarte rany i jeśli wystąpi alergia skórna.
Działanie:
Gorzkie pestki moreli zawierają witaminę B17 (letril lub amigdalina) która jest naturalnym czynnikiem antyrakowym występującym w ponad 1000 gatunkach roślin. Łatwo przenika przez błonę komórkową i szybko się przyswaja. Amygdalina (B17) reagując w naszym organizmie rozpada się na dwie cząsteczki glukozy, jedną cząsteczkę benzaldehydu oraz cząsteczkę kwasu cyjanowodorowego. W zdrowym organizmie witamina B17 zostaje zredukowany do czystej glukozy, która jest idealnym paliwem dla zdrowych komórek. W organizmie, w komórkach rakowych, z B17 tworzony jest cyjanek oraz aldehyd benzoesowy, które jak twierdzą niektórzy naukowcy pomagają zapobiegać i leczyć stany nowotworowe.