Pestki moreli BIO 200g
producent: PlanetBIO d.o.o. |
Organiczne gorzkie pestki moreli, jedno z najlepszych źródeł witaminy B17. Bogate także w antyoksydanty.
Organiczne pestki moreli o gorzkim smaku i przyjemnym aromacie migdałów. Jedno z najlepszych źródeł witaminy B17, są także bogate w antyoksydanty, które neutralizują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za przedwczesne oznaki starzenia.
Gorycz pestek moreli jest właściwością substancji, która nazywa się amigdalina (witamina B17). Jest ona toksyczna, ale tylko w dużych dawkach . W zalecanych dawkach do 6 pestek dziennie okazała się skuteczna w zapobieganiu wzrostu komórek nowotworowych. Uszkodzone komórki nie mogą metabolizować amigdaliny, więc po prostu giną. Oprócz swoich właściwości wspierania zapobiegania raka witamina B17 jest również pomocna w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i kojącego wpływu na bóle stawów.
Morele zawierają przeciwutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników. Wolne rodniki tworzą się spontanicznie w metabolizmie i są przyczyną starzenia oraz uszkadzania komórek DNA. Spożywając produkty bogate w przeciwutleniacze można znacznie zmniejszyć tak zwany stres oksydacyjny i zmniejszyć objawy starzenia się organizmu
Organiczne pestki moreli są suszone na słońcu, mają przyjemny zapach migdałów i gorzki smak. Morele stanowią ważną rolę w diecie Hunzów znanych z długowieczności.
Właściwości:
Gorycz ziaren jest oznaką ich właściwości zdrowotnych. Zawarta w pestkach witamina B17 oraz antyoksydanty pomagają
- neutralizować szkodliwe wolne rodniki
- hamować oznaki przedwczesnego starzenia się organizmu
- wspierać działanie antyrakowe
- w usuwaniu śluzu z organizmu
Jak spożywać pestki moreli:
Do 6 pestek na dzień w całości lub pokruszone do płatków, koktajli lub sałatek.
Pochodzenie
Ekologiczne plantacje w Turcji
SI EKO-003