|
Dynie pochodzą z terenów Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie uprawiane były już 3000 lat p.n.e. Do Europy dotarły dopiero 50 lat po wyprawach Krzysztofa Kolumba, za pośrednictwem hiszpańskich żeglarzy. Główne rejony uprawy to Chiny, Meksyk oraz Gwatemala.
Opakowanie:
Pestki dyni zapakowane są w torebki foliowe, zgrzewane z atestem spożywczym oznaczone etykietą z nazwą, składem i datą ważności. Gwarancja zachowania świeżości na dłużej.
Zastosowanie:
Pestki dyni spożywane są na surowo, prażone - solone bądź słodzone. W piekarnictwie używane jako posypka na pieczywie lub jako dodatek, w cukiernictwie jako składnik rozmaitych ciast. Znakomicie nadają się do stworzenia własnej kompozycji z musli, czy crunchem.
Działanie:
-
są bardzo dobrym źródłem fitosteroli (cucurbitasterolu), które pomagają w zapobieganiu chorobom prostaty oraz chorobie serca i naczyń krwionośnych
-
zawierają duże ilości białka, minerałów, żywic
-
dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych są polecane osobom cierpiącym na stany zapalne skóry, alergie, egzemy
-
są bogatym źródłem witaminy A, B9, B15, cynku, lecytyny oraz witaminy C
-
wykazują działanie przeciwpasożytnicze
-
Jest bogatym źródłem błonnika, wapnia, żelaza, fosforu i magnezu.
-
Dynia wspomaga pracę serca i układu trawiennego, poprawia też wzrok.
-
Dynia jest owocem niskokalorycznym: 100g to ok. 30 kcal.
-
Ma także właściwości moczopędne, korzystnie działa na nerki oraz pęcherz.
-
Warto jeść pestki dyni na przekąskę zamiast słodyczy lub produktów mącznych.
-
Dynia korzystnie wpływa także na urodę, ponieważ pomaga w zwalczaniu trądziku oraz wypadaniu włosłów. To dzięki zawartości cynku w jej miąższu.
Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna w 100 g:
|
556,00 kcal
|
Białko w 100 g:
|
24,50 g
|
Węglowodany w 100 g:
|
12,70 g
|
Tłuszcz w 100 g:
|
45,80 g
|
*Opis produktu oparty jest na ogólnodostępnych informacjach oraz wiedzy zielarskiej.
|
|
|