PESTKI DYNI ŁUSKANE
POLSKIE
Pestki dyni w smaku są bardzo dobre i zdrowe. Polecana jest nie tylko osobom dorosłym ale i dzieciom. Zawierają dużo tłuszczu, więc nie należy spożywać jej w nadmiarze. Idealna "dawka" dziennej porcji powinna kształtować się w granicach 2-3 łyżek.
Pestki dyni można wykorzystać do:
- jogurtu;
- musli;
- owsianki;
- dań mięsnych i bezmięsnych;
- sałatek;
- prażenia;
- przygotowania domowych receptur;
- lub jako przekąska itp.
SKŁAD: Pestki dyni to bogate źródło witamin: z gr B ( B1, B2, B3), A, E, nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów oraz minerałów tj. wapń, żelazo, fosfor, cynk, potas, sód, miedź, mangan.
MOŻE ZAWIERAĆ ŚLADOWE ILOŚCI GLUTENU I ORZECHÓW.
Taki wachlarz składników powoduje, że pestki dyni wpływają pozytywnie na stan naszej skóry (łagodzi min. trądzik), włosów, paznokci. Regularne spożywanie tych pestek powoduje zapobieganie występowaniu wielu schorzeń np. wspomagają walkę z pasożytami dzięki zawartości kukurbitacyny, która nie jest w żaden sposób szkodliwa dla organizmu człowieka. Ponadto wzmacnia naczynia krwionośne, układ nerwowy, reguluje ciśnienie i pracę serca, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych oraz wspomagają koncentrację.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 G - 572 kcal
BŁONNIK W 100 G - 5,3 g
BIAŁKO W 100 G - 24,5 g
WĘGLOWODANY W 100 G - 18 g
TŁUSZCZ W 100 G - ok 30%
WODA W 100 G - 6,8 g
Pestki dyni są kaloryczne ale bardzo zdrowe. Należy wprowadzić je do codziennej diety, ponieważ uznawane są za jedne z najzdrowszych produktów naturalnych. Po co sięgać po witaminy w kapsułkach skoro mamy w zasięgu ręki to, czego potrzebujemy - czyli SAMEJ NATURY !!!
POLECAM !!!