PESTKI DYNI ŁUSKANE - POLSKIE - 100 G ZIELONY NURT
PESTKI DYNI ŁUSKANE - POLSKIE - 100 G Pestki dyni to bogactwo wielu składników odżywczych. Zawierają mnóstwo tokoferolu, czyli witaminy E, która zaliczana jest do antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Witamina ta, zapobiega tworzeniom się skrzepów we krwi i odczynom zapalnym. Zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz spowalnia procesy starzenia się organizmu.
Występujący w pestkach dyni w dużej ilości magnez dzięki swoim właściwościom uspokajającym i rozluźniającym, posiada szczególnie dobroczynne działanie dla zapracowanych i żyjących w stresie osób. Pełni również rolę ochronną w zapobieganiu miażdżycy.
Nasiona dyni zapobiegają przerostowi prostaty, warto więc jeść je regularnie, nie dopuszczając do rozwoju choroby. Ponadto skutecznie zwalczają pasożyty jelitowe.
Paczuszka dyni pokrywa całe dzienne zapotrzebowanie na cynk, który odpowiedzialny jest za obronę immunologiczną organizmu, a także za kontrolę wydzielania insuliny.
Zawarte w pestkach dyni niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) warunkują między innymi prawidłowy rozwój i wzrost organizmu oraz właściwy stan skóry.
Kraj pochodzenia: Polska.