Produkt wyjątkowy i wart polecenia: bardzo wysokiej jakości, w firmowym opakowaniu.
Generalnie o suszonych owocach:
Suszone owoce zawierają o około 20-30 proc. mniej wody niż świeże. Stąd też w 100 gramach produktu suszonego będzie więcej witamin, niż w takiej samej ilości świeżych owoców. Zjadając więc już niewielką ilość, zaaplikujesz sobie odpowiednią dawkę witamin, zwłaszcza witaminy K i witamin z grupy B. Suszona forma owoców zawiera też sporo minerałów: miedzi, żelaza, magnezu, potasu, a także duże ilości błonnika.
W suszonych owocach koncentruje się spora zawartość przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki tej skoncentrowanej dawce witamin i przeciwutleniaczy, ochronisz się przed wieloma chorobami, jak również opóźnisz procesy starzenia.
Suszone owoce mają niski indeks glikemiczny. Dzięki niemu suszone owoce pozwolą na dłużej zaspokoić głód.
Suszone owoce są bogatym źródłem błonnika i potasu. Dzięki zawartemu w nich błonnikowi, suszone owoce są sycącą przekąską, dlatego doskonale mogą zastępować słodycze.
Suszone owoce zawierają substancje bioaktywne, które zmniejszają ryzyko przewlekłych chorób.
Suszone owoce są źródłem antyoksydantów. Niektóre z suszonych owoców, np. śliwki zawierają pektynę, czyli rozpuszczalny błonnik, który wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi. Są także źródłem prebiotyków.
Mogą mieć wpływ na zdrowy stan naszej jamy ustnej. Bioaktywne składniki mają właściwości antybakteryjne, hamując tym samym rozwój bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy i choroby dziąseł.
Suszone owoce są również doskonałe dla układu pokarmowego. Regulują prace jelit i utrzymują układ pokarmowy w zdrowiu. Regularne spożywanie suszonych owoców zmniejsza ryzyko chorób krążenia, otyłości, cukrzycy i innych chorób przewlekłych.
Cenisz suszone owoce i pestki? Zapraszamy Cię serdecznie na nasze aukcje z szeroką ofertą orzechów: skarbnicy zdrowia i dobrego samopoczucia!