| Chociaż wśród czynników determinujących objętość biustu najważniejsze są geny, istnieją również inne aspekty wpływające na jego kształt i objętość (dieta odchudzająca, ćwiczenia, ciąża, karmienie piersią). Najbezpieczniejszą i najbardziej naturalną metodą zwiększania objętości biustu jest działanie miejscowe przy wykorzystaniu substancji aktywnych stworzonych do stymulowania naturalnej produkcji tkanki tłuszczowej. Objętość wzrasta bez ryzyka, ponieważ tworzenie tłuszczu nie wpływa na gruczoły sutkowe. Za najbardziej istotny element strukturalny biustu, wpływający na jego kształt i rozmiar, uznaje się obecnie tkankę tłuszczową. Zlokalizowany po obu stronach mostka i połączony z mięśniem piersiowym większym, biust jest półkulisty, na co wpływa sam gruczoł oraz otaczająca go tkanka. Jego struktura zmienia się w zależności od etapu życia kobiety, jednak zachowuje pewne stałe, podstawowe cechy i struktury, które składają się na fizjologię i wygląd piersi. Pierś to gruczoł mlekowy uformowany z płatów i przeplatany tkanka łączną. Każdy płat dzieli się na mniejsze płatki, łączące się w większy przewód (przewód mleczny) poprzez kanały międzypłatowe. Tkanka tłuszczowa, występująca w ilości zbliżonej do tkanki gruczołowej, zlokalizowana jest bezpośrednio pod skórą, ale pomiędzy tkanką gruczołową, a także zaraz za nią, ale przed mięśniem piersiowym. Na biust składają się również naczynia krwionośne, limfatyczne oraz zakończenia nerwowe, które czynią go wrażliwym. Tkanka tłuszczowa, razem z tkanką łączną i tzw. więzadłami Coopera (więzadła wieszadłowe sutka, łączą gruczoł ze skórą), to kluczowe elementy kształtujące i utrzymujące biust, pozwalające na jego przesuwanie się wzdłuż i poniżej mięśnia. |