| Niemal wszystkie peperomie (Peperomia) to z pochodzenia "Amerykanki": w
warunkach naturalnych rosną głównie w Ameryce Południowej i Środkowej, a
także w południowych stanach USA (tylko kilka gatunków wywodzi się z
Afryki). Peperomie należą do rodziny pieprzowatych (Piperaceae) i
pewnie dlatego czasami zwane są też pieprzownikami. Jest to rodzaj
bardzo bogato reprezentowany - niektóre źródła podają, że nawet przez
1000 gatunków (przeważnie byliny). Rośliny te mają wzniesione lub zwisłe
pędy, osiągające od 10 do 30 (rzadziej 50) cm długości. Wydają dziwne
wydłużone kwiatostany zielonkawej barwy. Większość gatunków zasiedla
miejsca cieniste i wilgotne, ale niektóre tolerują również silne
nasłonecznienie. Wiele z nich to epifity, bytujące w konarach drzew.
Peperomie
źle rosną bezpośrednio na słońcu. Latem w bardzo słoneczne dni trzeba
je cieniować, natomiast zimą można je przestawiać bliżej okna. Rośliny
te najlepiej się czują w temperaturze 18-25°C. Zimą może być nieco
chłodniej, jednak nie mniej niż 15°C (marzną już w temperaturze 5-8°C).
Warto o tym pamiętać, gdy przynosimy je z kwiaciarni do domu lub
wietrzymy pomieszczenie. Podlewanie i wilgotność powietrza.
O powodzeniu w uprawie peperomii najczęściej decyduje prawidłowe
podlewanie. Ich liście zawierają dużo wody, dlatego nie jest dla tych
roślin groźne okresowe przesuszenie podłoża. Bardzo szkodzi im natomiast
nadmierne podlewanie - często jest przyczyną gnicia korzeni i
zamierania pędów. Przed kolejnym podlaniem ziemia powinna lekko
przeschnąć. Peperomie wymagają wysokiej wilgotności powietrza, nie
powinny więc stać w pobliżu kaloryferów. Nawożenie. Od wiosny do
jesieni dokarmiamy peperomie co 2-3 tygodnie słabym roztworem nawozów
wieloskładnikowych lub organicznych. Przenawożenie może prowadzić do
uszkodzenia korzeni i opadania liści, dlatego najlepszym rozwiązaniem
jest zastosowanie nawozów wolno działających, np. Osmocote. Od września
do marca roślin w ogóle nie należy zasilać. Przesadzanie.
Peperomie rzadko przesadzamy, i to tylko egzemplarze silnie
rozrośnięte. Zabieg ten najlepiej przeprowadzać wiosną. Rośliny te mają
płytki system korzeniowy, stąd najlepiej rosną w płytkich naczyniach. Na
dno nowej doniczki trzeba koniecznie położyć grubą warstwę drenażu, a
następnie wypełnić pojemnik gotową mieszanką do roślin doniczkowych albo
mieszaniną ziemi liściowej, kompostowej, piasku i torfu. Odczyn podłoża
powinien być lekko kwaśny (pH 6-6,5). |