Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

PEKTYNA - CYTRUSOWO-JABŁKOWA - 100g - EKOGRAM

23-11-2014, 14:34
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 9.99 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 9.99 zł     
Użytkownik DoktorPelc
numer aukcji: 4732448700
Miejscowość Kraków
Kupiono sztuk: 8    Licytowało: 6    Wyświetleń: 205   
Koniec: 23-11-2014 13:39:48
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Informacje produkcie:

  • Pektyna amidowana cytrusowo – jabłkowa 
  • Żeluje z małą ilością cukru, idealna do domowych dżemów niskocukrowych (pektyna nie amidowana najlepiej sprawdza się do dżemów wysokosłodzonych)
  • Łatwa w użyciu
  • Źródło naturalnego rozpuszczalnego błonnika
  • Oczyszcza organizm z toksyn oraz resztek pokarmowych 
  • Niezastąpiona do wyrobów domowych dżemów, marmolady, galaretek oraz napojów
  • Produkt polski
  • Waga netto: 100g
  • Termin przydatności: wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową.

 

Co to jest pektyna

Pektyna to substancja otrzymywana z pulpy jabłkowej oraz skórek owoców cytrusowych.

W kwaśnym środowisku, pektyna wykazuje właściwości żelujące, przyczyniając się do zagęszczania cieczy. W jej skład wchodzi błonnik, który zaliczany jest do grupy błonników rozpuszczalnych.

Do powszechnie znanych owoców, najbogatszych w naturalną pektynę, zaliczamy m. in. kwaśne jabłka, czarne i czerwone porzeczki, agrest, śliwki, żurawinę, cytryny, a także skórki z owoców cytrusowych.

 

Jaki wpływ na mój organizm może mieć pektyna

Pektyna, jako naturalny błonnik rozpuszczalny w wodzie, pęcznieje w żołądku, dając nam uczucie sytości. Dodatkowo sprzyja namnażaniu się korzystnej flory bakteryjnej oraz pomaga w utrzymaniu optymalnego pH w naszych jelitach, dzięki czemu usprawniana jest ich praca. Pektyna pomaga również usunąć resztki pokarmowe zalegające w jelitach oraz toksyny.

Pektyna w swoim składzie zawiera błonnik rozpuszczalny, który jest nietrawiony i niewchłaniany w przewodzie pokarmowym.  Pod wpływem wody, błonnik pęcznieje , zwiększając swoją pierwotna objętość, tworząc substancję przypominającą żel.

Pektyna ma także zdolność oczyszczania organizmu ze „złego” cholesterolu. Dostarczenie naszemu organizmowi zaledwie 15g pektyny dziennie, prowadzi do obniżanie ich stężenia nawet o 30%. Dzięki zdolności wiązania jonów, pektyna oczyszcza organizm z metali ciężkich, np. kobaltu lub ołowiu.

 

 

Wartości odżywcze w 100g pektyny: 326kcal, woda 8.6g, białko 0.3g, tłuszcze 0.3g, węglowodany 92.2g, błonnik 8.8g.

 

Do czego mogę użyć pektyny

Pektyna to wspaniały środek żelujący do domowych dżemów owocowych, marmolad i galaretek, soków owocowych, a także nadzień stosowanych w słodkich deserach. Może być również stosowana do napojów mlecznych, napojów owocowych oraz ketchupów

Należy pamiętać, że do owoców gotowanych z dodatkiem pektyny cukier dodajemy dopiero, gdy owoce są już całkowicie miękkie. Na każde 500g owoców należy dodać około 8g pektyny. Należy również zwrócić uwagę na fakt, że dodanie zbyt dużej ilości pektyny do naszych owców może powodować utratę przez nie smaku i zapachu. Nie należy dodawać pektyny do owoców, które same w sobie mają dobre właściwości żelujące.

pektyna