Sól peklująca - mieszanina soli kuchennej i azotynu sodu (nitrytu)
Dawkowanie: 10 - 20 gram na 1 kg mięsa (farszu) lub innej potrawy
dla Waszej wygody ...
Opakowanie a 80 gram wystarcza na zapeklowanie 5 kg mięsa
z którego można wykonać kiełbasy, "prasowanki" (wyroby z tzw. "szynkowara") lub inne wyroby mięsne
Mieszanka soli peklującej (sól kuchenna+nitryt)
z niewielką ilością dodatków smakowych do peklowania mięs na sucho.
Mięso zasypane solą peklującą można używać do zrobienia:
kiełbas, "prasowanek" (wyroby z "szynkowara"), salcesonów, golonek, rolad
a także wędzonek peklowanych na sucho (natartych solą peklującą) i innych wyrobów mięsnych.
Peklowanie trwa ok. 20 godzin w temp. 5 - 10 st.C i jest ono uzależnione od:
- temperatury otoczenia (im wyższa temperatura - peklowanie krótsze)
- rozdrobnienia mięsa (im mniejsze rozdrobnienie - peklowanie krótsze).
Mięso dobrze zapeklowane będzie miało trwałą barwę
czerwoną - także po ugotowaniu lub pieczeniu.
Szczegółowe receptury - zobacz "pliki do pobrania "
Na każdym oryginalnym opakowaniu znajduje się:
skład mieszanki, zastosowanie, dawkowanie, nazwa producenta, termin przydatności do spożycia (należy spożyć do ... ) Na żądanie kupującego załączamy "specyfikację produktu"
Zapraszamy do zakupu i życzymy smacznego !
kliknij na załączony dokument "pliki do pobrania"
zawierający przykładowe receptury, w których użyto tej mieszanki
a dowiesz się jak można samemu wykonać własne mięsne smakołyki
Pliki do pobrania:
- przykładowe receptury kiełbas
- przykładowe receptury wędlin