Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Peklosól, sól peklowa peklująca - 1kg

02-12-2014, 16:18
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 1.80 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 1.80 zł     
Użytkownik winoszarnia
numer aukcji: 4760841799
Miejscowość ŁÓDŹ
Kupiono sztuk: 5    Licytowało: 3    Wyświetleń: 60   
Koniec: 02-12-2014 16:12:37
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

  • PEKLOSÓL - SÓL PEKLUJĄCA - 1kg
Opis:

Do peklowania mięsa, nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Peklosól służy do produkcji zalewy solankowej, do nastrzykiwania lub wcierania na sucho. Do solenia i peklowania nadaje się mięso wszystkich rodzajów zwierząt rzeźnych. Najczęściej pekluje się mięso wieprzowe, na które peklowanie wpływa uszlachetniająco, nadając mu specyficzną barwę, smak i zapach.Kraj pochodzenia Polska

Skład:

  • chlorek sodu NaCi min 98,4%
  • Azotyn sodu NaNO
  • Substancja antyzbrylając aE586 max 10mg/kg


Zalecana dawka do peklowania to:

  • Peklowanie na sucho: 20 g/1 kg mięsa- 48-72 godzin w chłodni
  • Peklowanie na na mokro: 0,85-1kg/10litrów wody- 4-5 dni w chłodni
  • Produkcja wędlin - 17-22 g/ 1 kg farszu
  • Metoda nastrzykowa-25g/100 ml wody na 1 kg mięsa-czas peklowania 72 godziny 4-6 stopni C