Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

PECTOLASA 5G ENZYM WINIARSKI

30-05-2014, 12:38
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 2.50 zł     
Użytkownik ANZOO
numer aukcji: 4199881255
Miejscowość Mszczonów
Wyświetleń: 8   
Koniec: 30-05-2014 12:38:19
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

DEMO THEME

PECTOLASA 5G ENZYM WINIARSKI / PECTOLASA 5G ENZYM WINIARSKI

Pectolase

Enzym pektolityczny Pektolasa

Pektolasa 5g na około 25L nastawu

Szeroko stosowany przez winiarzy enzym w produkcji win. Enzym rozkłada tzw. substancje pektynowe (pektyny) i zamienia je w związki rozpuszczalne.

Pektolasę zaleca się dodawać do wszystkich win fermentowanych w miazdze.

Zawartość pektyn w wybranych owocach:

- jabłko – 1 do 1,5%

- wytłoki jabłkowe – 8 d0 15%

- morele – 1%

- czereśnie – 0,4%

- skórki owoców cytrusowych – 30%

Dzięki zastosowaniu pektolasy:

mamy większy uzysk soku z owoców;
enzym wspomaga fermentację win owocowych – pełniejsze odfermentowanie cukrów owocowych;
zastosowanie enzymu ułatwia późniejsze klarowanie wina;
enzym rozbijając ściany komórkowe w owocach sprawia, że wina są bardziej aromatyczne;
zapobiega przed nadmierną produkcją trującego metanolu podczas fermentacji alkoholowej;
Dawkowanie Pektolasy:

Przyjmuje się dawkowanie enzymu na poziomie:

1g na każde 4kg owoców o dużej zawartości pektyn jak jabłka, wszystkie owoce cytrusowe, porzeczki

1g na każde 8kg owoców o małej zawartości pektyn jak winogrona, czereśnie

Pektolasę należy dodawać do owoców uprzednio zalanych niewielką ilością gorącej wody (może być to pierwsza dawka syropu cukrowego), jak temperatura nastawu osiągnie 40-500C na 2 godziny przed dodaniem drożdży. Jeżeli pectolasę dodajemy do owoców w temperaturze pokojowej około 250C należy odczekać 4 godziny do dodania drożdży.


PECTOLASA 5G ENZYM WINIARSKI
Generated by Allegro module - Copyright © 2014 by addonsPresta.com