Przedmiotem aukcji jest zestaw 8 nasion patisona Scallopini Odmiana krzaczasta o zwartym typie wzrostu. Ze względu na to, że zajmuje mało miejsca polecana jest do niewielkich ogrodów. Odmiana plenna. Owoce młode jasnożółte, dojrzałe żółto-pomarańczowe. Miąższ biało-kremowy, soczysty, kruchy. Cenne warzywo dietetyczne. Odmiana polecana do bezpośredniego spożycia oraz konserwowania. Rośliny nie wymagają ochrony chemicznej, owoce nie kumulują metali ciężkich. Owoce można zbierać młodziutkie, które są najdelikatniejsze, lub większe, które świetnie nadają się do duszenia z innymi warzywami. Młode owoce konserwowane w occie są poszukiwanym przysmakiem. Siew: IV-V Sadzenie: V Rozstawa: 100x80 Termin zbioru: VII-X Zapraszam na inne moje aukcje z nasionami. Kupując u mnie tylko raz płacisz za przesyłkę. Marynowane patisony Składniki: · 2 kg małych patisonów · 15 kulek ziela angielskiego · 2 cebule · 10 ząbków czosnku · 10 liści laurowych · 20 kulek pieprzu ziarnistego · 1 marchew · koper, kwiatostan · 4 łyżeczki ziaren gorczycy · 1 papryczka chilli · ZALEWA: · 1,5 litra wody · 350 ml octu · 8 łyżek cukru · 6 łyżek soli
Przygotowanie: Patisony umyć. Do czystych słoików wkładać po 2 listki laurowe, ok. 4-5 ziaren ziela angielskiego, kawałek cebuli, paski marchwi, kawałek chilli, ok. 1 łyżeczki gorczycy, ok. 5 ziaren pieprzu i po 2 ząbki czosnku przekrojonych oraz mały kawałek kopru. Zagotować wszystkie składniki zalewy i gorącą zalać słoiki. Zakręcić, pasteryzować ok. 15 minut.
|