Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Patison SCALLOPINI - słońce na talerzu

18-01-2012, 3:23
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 1.80 zł     
Użytkownik frezja36
numer aukcji: 2045900188
Miejscowość Internet
Wyświetleń: 11   
Koniec: 18-01-2012 21:27:16
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

                                                                          Przedmiotem aukcji jest zestaw 8 nasion patisona Scallopini


Odmiana krzaczasta o zwartym typie wzrostu. Ze względu na to, że zajmuje mało miejsca polecana jest do niewielkich ogrodów. Odmiana plenna. Owoce młode jasnożółte, dojrzałe żółto-pomarańczowe. Miąższ biało-kremowy, soczysty, kruchy. Cenne warzywo dietetyczne. Odmiana polecana do bezpośredniego spożycia oraz konserwowania. Rośliny nie wymagają ochrony chemicznej, owoce nie kumulują metali ciężkich. Owoce można zbierać młodziutkie, które są najdelikatniejsze, lub większe, które świetnie nadają się do duszenia z innymi warzywami. Młode owoce konserwowane w occie są poszukiwanym przysmakiem.

Siew: IV-V
Sadzenie: V
Rozstawa: 100x80
Termin zbioru: VII-X

Zapraszam na inne moje aukcje z nasionami.
Kupując u mnie tylko raz płacisz za przesyłkę.
Nasiona pochodzą ze sprawdzonych, zagranicznych farm nasiennych.


Marynowane patisony


Składniki:
· 2 kg małych patisonów
· 15 kulek ziela angielskiego
· 2 cebule
· 10 ząbków czosnku
· 10 liści laurowych
· 20 kulek pieprzu ziarnistego
· 1 marchew
· koper, kwiatostan
· 4 łyżeczki ziaren gorczycy
· 1 papryczka chilli

· ZALEWA:
· 1,5 litra wody
· 350 ml octu
· 8 łyżek cukru
· 6 łyżek soli
 

Przygotowanie:
Patisony umyć. Do czystych słoików wkładać po 2 listki laurowe, ok. 4-5 ziaren ziela angielskiego, kawałek cebuli, paski marchwi, kawałek chilli, ok. 1 łyżeczki gorczycy, ok. 5 ziaren pieprzu i po 2 ząbki czosnku przekrojonych oraz mały kawałek kopru. Zagotować wszystkie składniki zalewy i gorącą zalać słoiki. Zakręcić, pasteryzować ok. 15 minut.