Przedmiotem aukcji jest zestaw 8 nasion patisona Okra Roślina o krzaczastym pokroju, idealna do mniejszych ogrodów. Charakteryzuje się wysokim plonem małych owoców (średnica ok. 3 cm), które nadają się do kwaszenia i konserwowania. Młode rośliny są barwy jasnozielonej o silnym połysku. Cenne warzywo dietetyczne. Rośliny nie wymagają ochrony chemicznej, owoce nie kumulują metali ciężkich. Owoce można zbierać młodziutkie, które są najdelikatniejsze, lub większe, które świetnie nadają się do duszenia z innymi warzywami. Młode owoce konserwowane w occie są poszukiwanym przysmakiem. Siew: IV-V Sadzenie: V Zbiór: VII-X Rozstaw: 80-100x80 cm Zapraszam na inne moje aukcje z nasionami. Kupując u mnie tylko raz płacisz za przesyłkę. Marynowane patisony
Składniki:
· 2 kg małych patisonów · 15 kulek ziela angielskiego · 2 cebule · 10 ząbków czosnku · 10 liści laurowych · 20 kulek pieprzu ziarnistego · 1 marchew · koper, kwiatostan · 4 łyżeczki ziaren gorczycy · 1 papryczka chilli · ZALEWA: · 1,5 litra wody · 350 ml octu · 8 łyżek cukru · 6 łyżek soli
Przygotowanie: Patisony umyć. Do czystych słoików wkładać po 2 listki laurowe, ok. 4-5 ziaren ziela angielskiego, kawałek cebuli, paski marchwi, kawałek chilli, ok. 1 łyżeczki gorczycy, ok. 5 ziaren pieprzu i po 2 ząbki czosnku przekrojonych oraz mały kawałek kopru. Zagotować wszystkie składniki zalewy i gorącą zalać słoiki. Zakręcić, pasteryzować ok. 15 minut.
|