Pasztet sojowo-pomidorowy to pasztet o bardzo łagodnym smaku i delikatnej kremowej konsystencji. Głównymi składnikami pasztetu jest soja, która dostarcza pełnowartościowego białka porównywalnego z białkiem mięsa, a więc zawierającej cały komplet aminokwasów egzogennych. Jest bogaty w potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, a także w wit. B1, B2, i B3. Również tłuszcz zawarty w pastach sojowych, nie jest wyłącznie źródłem energii i cholesterolu, wręcz przeciwnie tłuszcz sojowy bogaty w NNKT i towarzyszącą mu lecytynę powoduję, że poziom cholesterolu zostaje obniżony. Poza tym znajdziemy tu sporą dawkę węglowodanów złożonych w tym i błonnika, którego nie zawierają pasty mięsne.
Może być podawana osobom uczulonym na gluten, gdyż do zagęszczania nie używa się produktów otrzymywanych ze zbóż, które go zawierają.
Ostatnio odkryto w soji filoestrogeny, substancje podobne do hormonów, które zanikają w okresie menopauzy, można więc jedząc soję choć częściowo pomóc sobie w tym trudnym okresie.
Przez dodatek koncentratu pomidorowego pasta została znacznie wzbogacona w wit. C i B3, która jest potrzebna w procesach przemiany materii, oraz w potas, którego w soi jak i w pomidorach jest bardzo dużo.Produkt jest pasteryzowany, dlatego może być przechowywany długo w warunkach domowych. Po otwarciu, jeżeli nie zostanie od razu zjedzony, proszę wstawić do lodówki i spożyć w ciągu 3 dni.
Produkt wytworzony wyłącznie z naturalnych składników.
Bez konserwantów,sztucznych barwników itp.
Skład: soja nie modyfikowana, woda,cebula, koncentrat pomidorowy,olej roślinny, skrobia kukurydziana,błonnik pszenny bez glutenu,przyprawy,przeciwutleniacz,kwas askorbinowy-wit.C