Tytuł |
Pasze i dodatki paszowe |
Autor |
pod
red. Heinza Jerocha i Antoniego Lipca |
Wydawca |
PWRiL |
Rok
wydania |
2012 |
Liczba stron |
364
|
Wymiary |
160
x 230 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-83-01134-7 |
Książka
składa się z dwóch części. W części pierwszej scharakteryzowano zawartość
składników pokarmowych w różnych paszach, metody konserwacji pasz,
zanieczyszczenia i żywieniowe skutki niekontrolowanych zmian w składzie
chemicznym. Druga część (szczegółowa) informuje o grupach pasz, zwłaszcza o ich
wartości pokarmowej oraz o optymalnym pod względem wykorzystania energii i
składników pokarmowych zastosowaniu w żywieniu poszczególnych gatunków i grup
produkcyjnych zwierząt gospodarskich. Osobny rozdział poświęcono paszom
przemysłowym oraz dodatkom paszowym.
Znacząca
część produkcji roślinnej w krajach rozwiniętych rolniczo jest przeznaczana na
pasze. Zielonki z trwałych użytków zielonych i upraw polowych w stanie świeżym
lub po przetworzeniu (kiszonki, siano, susz z zielonek), a także rośliny
uprawiane w plonie głównym (ziarna, nasiona, bulwy i korzenie) używane są
zwykle jako: – pasze gospodarskie (np. zielonki, kiszonki, siano, okopowe,
zboża) oraz – komponenty przemysłowych mieszanek paszowych (np. ziarna, nasiona
roślin bobowatych, susz z zielonek).
Również
przemysłowe przetwórstwo surowców roślinnych (zbóż, nasion roślin oleistych,
buraków cukrowych) oraz zwierzęcych (mleko) dostarcza licznych produktów
ubocznych, które często mają dużą wartość paszową. Rozwój nowych technologii
(m.in. produkcja biopaliw) powoduje, że zakres produkcji takich pasz ulega
stałemu poszerzeniu. Pastewne wykorzystanie produktów ubocznych ponadto
umożliwia istotne zmniejszenie powierzchni gruntów rolnych, niezbędnych do
produkcji pasz. Jest to o tyle znaczące, że zwierzęta gospodarskie – w
szczególności monogastryczne, konkurują z człowiekiem w użyciu licznych
surowców roślinnych i zwierzęcych.
Współczesna produkcja pasz wymaga ponadto różnego rodzaju dodatków paszowych,
wytwarzanych przez przemysł farmaceutyczny, chemiczny i inne. Dodatki te
wykorzystuje się bądź bezpośrednio w żywieniu zwierząt (dodatki mineralne), bądź
jako komponenty mieszanek przemysłowych. W miarę wzrostu uprzemysłowienia
produkcji zwierzęcej pojawia się coraz silniejsza presja ze strony konsumentów,
aby produkty zwierzęce uzyskiwać tradycyjnie, z zachowaniem ekologicznych
sposobów produkcji i skarmiania pasz. Sposoby wytwarzania takich pasz, a także
ich właściwości nie mogą być zatem pominięte w niniejszym opracowaniu.
Z
praktyki żywienia wynika, że pasze są nie tylko źródłem energii i składników
odżywczych dla zwierząt, ale dość często zawierają substancje niepożądane, które
w zależności od rodzaju i stężenia mogą ujemnie wpływać na zdrowie,
produkcyjność zwierząt oraz jakość uzyskiwanych produktów.
Z tych
powodów pasze, od miejsca ich wytworzenia poczynając aż do miejsca pobierania
przez zwierzęta, powinny być poddawane stałej kontroli jakościowej. Dotyczy to
wszystkich ogniw procesu, tj. wytwarzania, transportu, składowania, konserwacji
oraz zadawania paszy. Określają to szczegółowo przepisy prawne Unii
Europejskiej oraz prawo krajowe.
W treści:
Słowo
wstępne 9
Wykaz
skrótów użytych w tekście 11
Wprowadzenie 13
CZĘŚĆ
OGÓLNA 15
1.
Przepisy prawne i klasyfikacja pasz (UE, Polska) 17
2.
Produkcja pasz w rolnictwie ekologicznym (wytyczne UE i specyficzne prawodawstwo
w Polsce) 24
3.
Składniki pokarmowe 25
4.
Substancje obce (ksenobiotyki) 44
5.
Analiza paszy 53
6. Ocena
paszy 63
7.
Technologia przetwarzania i obrót paszami 92
8.
Konserwacja pasz 104
9.
Procesy rozkładu w paszach 132
CZĘŚĆ
SZCZEGÓŁOWA 137
10.
Zielonki i produkty ich konserwacji 139
11.
Słoma 194
12.
Rośliny bulwiaste i produkty uboczne ich przetwarzania 199
13.
Rośliny korzeniowe i produkty uboczne ich przetwarzania 209
14.
Zboża i produkty uboczne przetwórstwa zbożowego 218
15.
Bobowate grubonasienne i produkty uboczne ich przetwarzania 260
16.
Nasiona roślin oleistych i produkty uboczne z ich przetwarzania 270
17.
Produkty uboczne z przetwórstwa owoców 288
18.
Pasze białkowe pochodzenia mikrobiologicznego 290
19.
Pasze pochodzenia zwierzęcego 297
20.
Tłuszcze paszowe 311
21.
Wyroby i produkty uboczne przemysłu spożywczego 320
22.
Dodatki paszowe 323
23.
Mieszanki paszowe 338
Piśmiennictwo 353
Skorowidz rzeczowy 357