Pasta z czarnej fasoli wzbogacona cebulą oraz papryką jalapeno to pyszny dodatek do tradycyjnych dań meksykańskich, sosów i farszów. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi i wegetariańskimi. Jest pożywna i zawiera pełnowartościowe białko roślinne. Wyróżnia się delikatnym, lekkim smakiem. Niezastąpiony dodatek do dań meksykańskich takich jak tacos lub buritto.
Fasola na smukłą talię? Badacze z National Center for Health Statistics zbadali, że spożywanie fasoli ( pod różną postacią ) wpływa korzystnie na nasza wagę. U osób, których dieta była bogata w fasolę, nastąpił spadek wagi średnio o 3 kilogramy. Ponadto, u młodych i starszych uczestników doświadczenia, stwierdzono mniejszy obwód talii :)
Co dobrego znajdziemy w fasoli ? Po pierwsze niezwykle dużo błonnika. Przykładowo już dwie szklanki fasoli zaspokajają ponad 100% twojego dziennego zapotrzebowania. Po drugie dostarcza witamin E i B oraz minerały fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo. Dodatkowo wspiera wchłanianie witamin E, K, A i D.
Co fasola daje naszemu organizmowi? Po pierwsze regularne spożywanie fasoli pozawala obniżyć cholesterol (badania pokazują szklanka fasoli pinto w naszej diecie spożywana codziennie przez około trzy tygodnie obniża cholesterol o 19% a co za tym idzie ryzyko chorób związanych z sercem zmniejsza się prawie o 40%). Fasolą powinny zainteresować się osoby cierpiące na cukrzycę. Duża zawartość błonnika zapobiega nagłemu wzrostowi poziomu cukru we krwi. Z tego faktu powinny być zadowolone także osoby dbające o linię, ponieważ wolniejszy wzrost poziomu cukru oznacza mniej odkładającej się tkanki tłuszczowej. Dodatkowo fasola ogranicza uczucie głodu. Zależność jest bardzo prosta nie napychamy się i ważymy mniej. Nie od dziś wiadomo że błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu. Dlatego też fasola z bogactwem błonnika oraz przeciwutleniaczami jest doskonałym narzędziem zmniejszającym ryzyko zachorowania na raka.
Kraj pochodzenia: Korea
Skład: woda, czarna fasola, olej sojowy, cebula, sól jodowana, tłuszcz wieprzowy, papryka chili jalapeno, przyprawy