Pasta Tom Kha - Tom Ka 220g do "zupy kokosowej". Zupa z pastą jest fantastyczna, szczerze polecam, jej smak jest niespotykany, przepyszny, to ocena Klientów i oczywiście moja - SushiSamPasta Tom Kha (Tom ka) jest podstawowym składnikiem zupy z mlekiem kokosowym i kurczakiem, potocznie nazywaną kokosową, prawidłowa nazwa to Tom Kha Gai. Zupa ma smak galangalu (cytrusowo, imbirowy), nienależny zastępować imbirem, to poważny błąd.
Wszystkie składniki, a przede wszystkim warzywa użyte do wykonania pasty Tom Kha są dobrane bardzo precyzyjnie.
Zupa występuje w kilku wersjach i tak:
z piersi kurczaka krojonych w niewielkie kawałki wzdłuż włókien (Tom Kha Gai),
kolejną wersją jest z owocami morza (Tom Kha Thale),
z grzybami (Tom Kha Het).
Zupa przygotowuje się bardzo łatwo, gotujemy pokrojone kawałeczki kurczaka w rozcieńczonym mleku kokosowym, dodając stopniowo pastę, do chwili jak smak i ostrość będzie nam odpowiadać. Następnie dodajemy pozostałe składniki: kolendrę, grzyby, sok cytrynowy.
Możemy dodawać własne składniki, tworząc nowe smaki, które harmonizują z galangą i cytrusowymi smakami i aromatami warzyw z których zrobiona jest pasta.
Skład: szalotka, trawa cytrynowa, chilli, cukier, sól, czosnek, wzmacniacz smaku (glutaminian sodu), liście limonki, kwas cytrynowy, E330, E621.
Produkcja: Tajlandia
Najlepiej spożyć przed: 28.08.2014
Zawartość netto: 220 g.
Opakowanie szklane, waga do wysyłki: 600 g.
Pozdrawiamy
SushiSam