Prawdziwy orientalny smak !
Pasta Tahini ma wile zastosowań m.in. :
- Miesza się z miodem usyskując smarowidło do pieczywa lub dodatek do deserów.
- Smakuje wybornie na pieczywie - wystarczy posmarować nią kawałek chleba lub bułki - koniecznie zrumienionych w tosterze lub piekarniku, by cieszyć się oryginalnym smakiem i aromatem.
- Tahini to też, czy może przede wszystkim, dodatek do sosów, sałatek, surówek oraz potraw jednogarnkowych.
- Wystarczy niewielki dodatek do sosu, dipu lub dressingu by wzgogacić je o orzechową nutę.
- Jest konieczna do przyrządzenia fenomenalnego sosu - hummusu.
- Ttahini można używać do wypieków, stosując ją jako zamiennik jajek (można przyjąć, że dwie łyżeczki pasty z niewielkim dodatkiem wody odpowiadają jednemu jajku).
Sezam zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, nienasycone kwasy tłuszczowe, lecytynę, wpływającą dobrze na sprawność umysłową.
Wartość odżywcza sezamu porównywalna jest do wartości białka kurzego.Ziarenka sezamu są źródłem: protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Wysoka zawartość aminokwasów sprawia, że są łatwo przyswajalne.
Sezam zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3. Unikatowe składniki sezamu sesamol i sesamolina stanowią naturalny przeciwutleniacz, spowalniający procesy starzenia.
Jedzenie sezamu wpływa na zachowanie młodej, elastycznej skóry, chroni organizm przed niektórymi chorobami metabolicznymi i zmniejsza ryzyko nowotworów.
Składniki: rozdrobnione ziarna sezamu.
Masa netto: 300g
Kraj pochodzenia : Turcja.
Przed zakupem zapoznaj się z regulaminem na stronie o mnie.