Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Paradoks trucizn. Substancje chemiczne przyjazne

23-05-2014, 21:33
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 46.60 zł     
Użytkownik Technik_Book
numer aukcji: 4180900242
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 7   
Koniec: 23-05-2014 21:04:44

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

1 dzień roboczy Przesyłka kurierska
3 dni roboczych Przesyłka priorytetowa
14 dni roboczych Przesyłka ekonomiczna

Po zakończeniu aukcji oczekujemy na e-mail z informacją o wybranej formie płatności. Przy płatności przelewem klient przelewa na nasze konto wylicytowaną kwotę, powiększoną o koszt przesyłki.

Wysyłka jest realizowana w ciągu doby od zaksięgowania wpłaty na naszym koncie.

Zamówiony towar można odebrać w Księgarni WITMIR:
03-550 Warszawa
ul. Remiszewska 1 lok. 2
mail: [zasłonięte]@enev.pl

telefon : 606 [zasłonięte] 729606 [zasłonięte] 729 

Wszystkie towary dostępne na aukcjach objęte są roczną gwarancją producenta.

Podstawą reklamacji jest paragon lub faktura zakupu.

Wszystkie towary są nowe.

Uwaga: Przy zakupach kilku przedmiotów, przed uregulowaniem płatności prosimy o kontakt z działem handlowym w celu ustalenia kosztów przesyłki. Zakupione przedmioty wysyłamy jedną paczką.
- Pocztą Polską wg cennika i wagi,
- Przesyłki kurierskie i Paczkomat: koszty takie jak jednego przedmiotu.

FHU WITMIR W. Zawko 03-526 Warszawa ul. Sw. Wincentego 40/43

W tytule przelewu prosimy wpisać numer aukcji oraz nick allegro i formę wysyłki/odbioru.



Paradoks trucizn. Substancje chemiczne przyjazne

Paradoks trucizn. Substancje chemiczne przyjazne i wrogie


wydawnictwo: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne WNT
ISBN:[zasłonięte]978-8326-139-0

tłumacz: z ang. Z.Witkiewicz, R.Łakomy, R.Kubica
wydanie: 2013 dodruk
format: B5, str. 336, rys. 29, tab. 9, oprawa miękka

W książce autor wyjaśnia ciemną stronę chemii – jak to się dzieje, że substancje chemiczne będące w naszym otoczeniu i codziennym życiu, w pewnych warunkach są pożyteczne, a w innych trujące. Przedstawia liczne przypadki zatruć, począwszy od tragicznych katastrof w Bopalu i Zatoce Minamata, poprzez podanie przyczyn, jak pasożyty doprowadziły do procesów czarownic w Salem, aż po rybę fugu – ceniony przysmak i jednocześnie trujący. Autor przekazuje wiedzę o truciznach oraz sposobach ich działania i przeciwdziałania im, zwraca uwagę, że trucizny z którymi możemy mieć kontakt przypadkowy lub zamierzony, są częścią przyrody i tylko zrozumienie ich natury umożliwi ocenę rzeczywistego ryzyka zagrożenia i nauczy bezpiecznego życia w ich otoczeniu. Dlaczego ryba fugu zabija smakoszy? Czy pasożyty doprowadziły do procesu czarownic z Salem? Kiedy szklanka wody lub soku grejpfrutowego może być przyczyną śmierci? Na te i wiele innych równie intrygujących pytań odpowiada John Timbrell - znany toksykolog. Wyjaśnia, dlaczego substancje chemiczne, z którymi stykamy się na co dzień, raz są pożyteczne a w innych warunkach szkodzą.Książka skierowana jest do studentów na kierunkach związanych z ochroną zdrowia i środowiska oraz z ekologia, do specjalistów toksykologów, a także dla ogółu Czytelników zainteresowanych truciznami.




Wykaz tytułów tabel
Wykaz skróconych podpisów pod rysunki

 Wstęp
Jak korzystać z książki

1. Trucizny

 Stara sztuka, nowa nauka
Człowiek to związki chemiczne

2. Fizjologia

 Jak związki chemiczne działają na organizm i co organizm z nimi robi
Narażenie
Uszkodzenia miejscowe
Wchłanianie do organizmu
Losy związku chemicznego w organizmie
Usuwanie związków chemicznych z organizmu

Czynniki wpływające na większą lub mniejszą toksyczność
związków chemicznych
Gatunki
Czynniki wpływające na działanie związków chemicznych na ludzi  Wiek Dieta
Stan zdrowia
Czynniki genetyczne
Styl życia
Indukowanie i hamowanie enzymów
Tolerancja, synergizm, addytywność, wzmacnianie, antagonizm
Skutki działania związków chemicznych na organizm
 Zależność dawka-reakcja
Skutki fizjologiczne
Uszkodzenia tkanek Zaburzenia procesów metabolicznych
Wpływ na rozwój embrionu i płodu (teratogeneza)
Wpływ na układ odpornościowy
Działanie na materiał genetyczny (mutageneza)
Powstawanie raka (kancerogeneza)
Diagnozowanie i leczenie zatrucia

3. Nie obawiaj się leków

 Nie ma leków bezpiecznych, są tylko bezpieczne sposoby ich używania
Paracetamol
Poszukiwanie odtrutek
Talidomid
Na czym polega teratogenne działanie talidomidu
Aspiryna
W jaki sposób aspiryna powoduje krwawienia z żołądka
Syndrom Reyesa
Przedawkowanie aspiryny
Korzystne skutki działania aspiryny
Penicylina
Leki przeciwbakteryjne
W jaki sposób penicylina zabija bakterie
Niekorzystne działanie penicyliny
Inne leki pochodzące od pleśni
Mutacje i oporność bakterii

Hydralazyna i izoniazyd - Czynniki genetyczne a toksyczność leku
Izoniazyd - wpływ czynników genetycznych na toksyczność
Hydralazyna (apresolina)
Narkotyki
Kokaina
Heroina
Nałóg i tolerancja
Leczenie zatruć wywołanych morfiną lub heroiną
Ekstaza
Leki ziołowe
Aristolochia fangchi
Dziurawiec
Herbaty ziołowe i alkaloidy pyrolizydynowe
Ocena bezpieczeństwa leków

4. Krew, pot i łzy

Pestycydy
DDT i chloroorganiczne środki owadobójcze
Gromadzenie się związków chemicznych w łańcuchu pokarmowym - biokumulacja i biomagnifikacja
Jak działa DDT i dlaczego jest toksyczny dla owadów, a nie dla ssaków
Skutki zakazu stosowania DDT
Związki fosforoorganiczne
Wykrywanie i leczenie zatruć związkami fosforoorganicznymi
Opóźniona przewlekła neuropatia wywołana przez związki fosforoorganiczne
Parakwat - bezpieczny środek chwastobójczy czy niebezpieczna trucizna?
Leczenie zatruć parakwatem
Inne środki chwastobójcze
Inne pestycydy
Farba przeciw obrastaniu powierzchni i toksyczna tributylocyna
Czy pestycydy pozostają w żywności?

5. Pierwsze zginęły koty

Zanieczyszczenia środowiskowe
Rtęć - skażenie i zatrucie
Choroba Minamata
Teratogenne działanie metylortęci
Dlaczego rtęć w różnych postaciach powoduje różne objawy
Arsen

Dioksyna (TCOD)
Narażenie człowieka na działanie dioksyn
PCB oraz PBB (polichlorobifenyle oraz polibromobifenyle)
Leki w ściekach

Środki powodujące zaburzenia w układzie hormonalnym
Ołów
Narażenie na działanie ołowiu występujące obecnie
Skutki zatrucia ołowiem
Glin

6. Naturalni zabójcy

Trujące związki chemiczne stworzone przez naturę
Skopolamina i wrzeszczący korzeń mandragory
Alkaloidy pirolizydynowe
Rycyna
Cykuta i szczwół plamisty - kat Sokratesa
Strychnina - otruty przez ostatnią dawkę w butelce
Paproć
Toksyny grzybowe - trujące muchomory i grzyby magiczne
Toksyny zwierzęce

Węże-grzechotniki i kobry
Trujące ropuchy i pieniące się żaby
Toksyny pochodzące od stworzeń morskich
Pająki
Skorpiony
Bakterie
7. Szalony kapelusznik i ciężki przypadek trądziku
Przemysłowe związki chemiczne
Rtęć
Chlorek winylu
Kadm
Rozpuszczalniki
Azbest
Najczęstsze skutki działania przemysłowych związków
chemicznych na robotników
Prawodawstwo chroniące robotników

8. Pod zlewem i w ogrodowej szopie

Trucizny domowe

W jaki sposób środek do usuwania powłok malarskich
powoduje zatrucie tlenkiem węgla
Tlenek węgla - zwyczajna, a jednak zabójcza trucizna
Płyn do chłodnic - słodki, a jednak zabójczy

Dlaczego płyn do chłodnic jest trujący
Leczenie zatrucia płynem do chłodnic
Alkohol metylowy
Leczenie zatrucia alkoholem metylowym
Wąchanie kleju lub odurzanie się rozpuszczalnikami
Alkohol - ulubiony środek odurzający

Tolerancja alkoholu
Leczenie alkoholizmu - rola przypadkowości
Ochronne działanie napoi alkoholowych

9. Zemsta na Rasputinie
Związki chemiczne używane do zabijania
Cyjanek - gorzkie migdały, Herman Goering i Rasputin
Wykrywanie i leczenie zatrucia cyjankiem
Arsen
Arsen - użyteczny lek czy śmiertelna trucizna?
Jak przebiega zatrucie arsenem
Objawy i wykrywanie zatrucia arsenem
Strychnina
Objawy i wykrywanie zatrucia strychniną
Tal - trucizna prawie doskonała
Jak tal działa w organizmie?
Leczenie zatrucia talem
Morderstwo za pomocą tlenku wągla
Morderstwo za pomocą herbicydu
Trucizny używane w czasie wojny

10.Napitek imbirowy i olej hiszpański
Toksyczne składniki i zanieczyszczenia żywności
Naturalne zanieczyszczenia żywności Aflatoksyna i spleśniałe orzeszki ziemne
Sporysz Czarownice z Salem
Ergotyzm
Trikoteceny i inne mikotoksyny Ochratoksyna i nefropatia bałkańska
Botulina i botulizm
Czerwone przypływy i trujące małże
Żywność zawierająca substancje toksyczne
Fugu - ryba rozdymkokształtna
Badacze polarni i witamina A
Maniok, jabłka i migdały
Fasola fawa i anemia hemolityczna
Nienaturalne zanieczyszczenia żywnościdioksyny i belgijski skandal z mięsem drobiowym
Katastrofa rolnicza w Michigan
Tragedia spowodowana imbirowym napitkiem i „the jake walk blues"
Syndrom hiszpańskiego oleju toksycznego

Zanieczyszczenia żywności powstające podczas jej
przygotowywania

Niebezpieczne frytki i szwedzki tunel

11. Żółcień masłowa i zieleń Scheele'a
Dodatki do żywności
Rodzaje dodatków do żywności
Czy dodatki do żywności są szkodliwe?
Tartrazyna
Inne barwniki żywności
Kwas benzoesowy i benzoesany
Przeciwutleniacze
Sacharyna
Glutaminian sodu i syndrom chińskiej restauracji
Ocena bezpieczeństwa dodatków do żywności i jej
zanieczyszczeń

12. Ryzykowny interes

Ocena bezpieczeństwa i ryzyka chemicznego
Ocena narażenia
Niebezpieczeństwo

Badania niebezpieczeństwa dla ludzi
Badania niebezpieczeństwa dla zwierząt
Badania niebezpieczeństwa prowadzone in vitro
Badania niebezpieczeństwa prowadzone na innych rodzajach zwij
Ocena bezpieczeństwa i jak się ona przydaje
Historia sacharyny
Ocena ryzyka związanego z zanieczyszczeniami żywności
Jak ludzie postrzegają ryzyko?

Literatura
Słowniczek
Skorowidz






Zobacz nasze pozostałe aukcje:

KomentarzePanelealle

Strona "o mnie"Wszystkie aukcje

ebay panel