Paradoks trucizn. Substancje chemiczne przyjazne i wrogie
wydawnictwo: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne WNT
ISBN:[zasłonięte]978-8326-139-0
tłumacz: z ang. Z.Witkiewicz, R.Łakomy, R.Kubica
wydanie: 2013 dodruk
format: B5, str. 336, rys. 29, tab. 9, oprawa miękka
W książce autor wyjaśnia ciemną stronę chemii – jak to się dzieje, że substancje chemiczne będące w naszym otoczeniu i codziennym życiu, w pewnych warunkach są pożyteczne, a w innych trujące. Przedstawia liczne przypadki zatruć, począwszy od tragicznych katastrof w Bopalu i Zatoce Minamata, poprzez podanie przyczyn, jak pasożyty doprowadziły do procesów czarownic w Salem, aż po rybę fugu – ceniony przysmak i jednocześnie trujący. Autor przekazuje wiedzę o truciznach oraz sposobach ich działania i przeciwdziałania im, zwraca uwagę, że trucizny z którymi możemy mieć kontakt przypadkowy lub zamierzony, są częścią przyrody i tylko zrozumienie ich natury umożliwi ocenę rzeczywistego ryzyka zagrożenia i nauczy bezpiecznego życia w ich otoczeniu. Dlaczego ryba fugu zabija smakoszy? Czy pasożyty doprowadziły do procesu czarownic z Salem? Kiedy szklanka wody lub soku grejpfrutowego może być przyczyną śmierci? Na te i wiele innych równie intrygujących pytań odpowiada John Timbrell - znany toksykolog. Wyjaśnia, dlaczego substancje chemiczne, z którymi stykamy się na co dzień, raz są pożyteczne a w innych warunkach szkodzą.Książka skierowana jest do studentów na kierunkach związanych z ochroną zdrowia i środowiska oraz z ekologia, do specjalistów toksykologów, a także dla ogółu Czytelników zainteresowanych truciznami.
Wykaz tytułów tabel
Wykaz skróconych podpisów pod rysunki Wstęp
Jak korzystać z książki
1. Trucizny Stara sztuka, nowa nauka
Człowiek to związki chemiczne
2. Fizjologia Jak związki chemiczne działają na organizm i co organizm z nimi robi
Narażenie
Uszkodzenia miejscowe
Wchłanianie do organizmu
Losy związku chemicznego w organizmie
Usuwanie związków chemicznych z organizmu Czynniki wpływające na większą lub mniejszą toksyczność związków chemicznych Gatunki
Czynniki wpływające na działanie związków chemicznych na ludzi Wiek Dieta
Stan zdrowia
Czynniki genetyczne
Styl życia
Indukowanie i hamowanie enzymów
Tolerancja, synergizm, addytywność, wzmacnianie, antagonizm
Skutki działania związków chemicznych na organizm Zależność dawka-reakcja
Skutki fizjologiczne
Uszkodzenia tkanek Zaburzenia procesów metabolicznych
Wpływ na rozwój embrionu i płodu (teratogeneza)
Wpływ na układ odpornościowy
Działanie na materiał genetyczny (mutageneza)
Powstawanie raka (kancerogeneza)
Diagnozowanie i leczenie zatrucia
3. Nie obawiaj się leków Nie ma leków bezpiecznych, są tylko bezpieczne sposoby ich używania
Paracetamol Poszukiwanie odtrutek
Talidomid Na czym polega teratogenne działanie talidomidu
Aspiryna W jaki sposób aspiryna powoduje krwawienia z żołądka
Syndrom Reyesa
Przedawkowanie aspiryny
Korzystne skutki działania aspiryny
Penicylina Leki przeciwbakteryjne
W jaki sposób penicylina zabija bakterie
Niekorzystne działanie penicyliny
Inne leki pochodzące od pleśni
Mutacje i oporność bakterii Hydralazyna i izoniazyd - Czynniki genetyczne a toksyczność lekuIzoniazyd - wpływ czynników genetycznych na toksyczność
Hydralazyna (apresolina)
Narkotyki Kokaina
Heroina
Nałóg i tolerancja
Leczenie zatruć wywołanych morfiną lub heroiną
Ekstaza
Leki ziołowe Aristolochia fangchi Dziurawiec
Herbaty ziołowe i alkaloidy pyrolizydynowe
Ocena bezpieczeństwa leków
4. Krew, pot i łzyPestycydy
DDT i chloroorganiczne środki owadobójcze Gromadzenie się związków chemicznych w łańcuchu pokarmowym - biokumulacja i biomagnifikacja
Jak działa DDT i dlaczego jest toksyczny dla owadów, a nie dla ssaków
Skutki zakazu stosowania DDT
Związki fosforoorganiczne Wykrywanie i leczenie zatruć związkami fosforoorganicznymi
Opóźniona przewlekła neuropatia wywołana przez związki fosforoorganiczne
Parakwat - bezpieczny środek chwastobójczy czy niebezpieczna trucizna? Leczenie zatruć parakwatem
Inne środki chwastobójcze Inne pestycydy Farba przeciw obrastaniu powierzchni i toksyczna tributylocyna
Czy pestycydy pozostają w żywności?
5. Pierwsze zginęły kotyZanieczyszczenia środowiskowe
Rtęć - skażenie i zatrucie Choroba Minamata
Teratogenne działanie metylortęci
Dlaczego rtęć w różnych postaciach powoduje różne objawy
Arsen Dioksyna (TCOD) Narażenie człowieka na działanie dioksyn
PCB oraz PBB (polichlorobifenyle oraz polibromobifenyle)
Leki w ściekach Środki powodujące zaburzenia w układzie hormonalnym
Ołów Narażenie na działanie ołowiu występujące obecnie
Skutki zatrucia ołowiem
Glin
6. Naturalni zabójcyTrujące związki chemiczne stworzone przez naturę
Skopolamina i wrzeszczący korzeń mandragory
Alkaloidy pirolizydynowe
Rycyna
Cykuta i szczwół plamisty - kat Sokratesa
Strychnina - otruty przez ostatnią dawkę w butelce
Paproć
Toksyny grzybowe - trujące muchomory i grzyby magiczne
Toksyny zwierzęce Węże-grzechotniki i kobry
Trujące ropuchy i pieniące się żaby
Toksyny pochodzące od stworzeń morskich
Pająki
Skorpiony
Bakterie 7. Szalony kapelusznik i ciężki przypadek trądzikuPrzemysłowe związki chemiczne
Rtęć
Chlorek winylu
Kadm
Rozpuszczalniki
Azbest
Najczęstsze skutki działania przemysłowych związków
chemicznych na robotników
Prawodawstwo chroniące robotników
8. Pod zlewem i w ogrodowej szopieTrucizny domowe
W jaki sposób środek do usuwania powłok malarskich
powoduje zatrucie tlenkiem węgla
Tlenek węgla - zwyczajna, a jednak zabójcza trucizna
Płyn do chłodnic - słodki, a jednak zabójczy Dlaczego płyn do chłodnic jest trujący
Leczenie zatrucia płynem do chłodnic
Alkohol metylowy Leczenie zatrucia alkoholem metylowym
Wąchanie kleju lub odurzanie się rozpuszczalnikami
Alkohol - ulubiony środek odurzający Tolerancja alkoholu
Leczenie alkoholizmu - rola przypadkowości
Ochronne działanie napoi alkoholowych
9. Zemsta na RasputinieZwiązki chemiczne używane do zabijania
Cyjanek - gorzkie migdały, Herman Goering i RasputinWykrywanie i leczenie zatrucia cyjankiem
Arsen Arsen - użyteczny lek czy śmiertelna trucizna?
Jak przebiega zatrucie arsenem
Objawy i wykrywanie zatrucia arsenem
StrychninaObjawy i wykrywanie zatrucia strychniną
Tal - trucizna prawie doskonała Jak tal działa w organizmie?
Leczenie zatrucia talem
Morderstwo za pomocą tlenku wągla
Morderstwo za pomocą herbicydu
Trucizny używane w czasie wojny10.Napitek imbirowy i olej hiszpańskiToksyczne składniki i zanieczyszczenia żywności
Naturalne zanieczyszczenia żywności Aflatoksyna i spleśniałe orzeszki ziemne
Sporysz Czarownice z Salem
Ergotyzm
Trikoteceny i inne mikotoksyny Ochratoksyna i nefropatia bałkańska
Botulina i botulizm
Czerwone przypływy i trujące małże
Żywność zawierająca substancje toksyczneFugu - ryba rozdymkokształtna
Badacze polarni i witamina A
Maniok, jabłka i migdały
Fasola fawa i anemia hemolityczna
Nienaturalne zanieczyszczenia żywnościdioksyny i belgijski skandal z mięsem drobiowym
Katastrofa rolnicza w Michigan
Tragedia spowodowana imbirowym napitkiem i „the jake walk blues"
Syndrom hiszpańskiego oleju toksycznego
Zanieczyszczenia żywności powstające podczas jej
przygotowywaniaNiebezpieczne frytki i szwedzki tunel
11. Żółcień masłowa i zieleń Scheele'aDodatki do żywności
Rodzaje dodatków do żywności Czy dodatki do żywności są szkodliwe?
Tartrazyna
Inne barwniki żywności
Kwas benzoesowy i benzoesany
Przeciwutleniacze
Sacharyna
Glutaminian sodu i syndrom chińskiej restauracji
Ocena bezpieczeństwa dodatków do żywności i jej
zanieczyszczeń
12. Ryzykowny interesOcena bezpieczeństwa i ryzyka chemicznego
Ocena narażenia
Niebezpieczeństwo Badania niebezpieczeństwa dla ludzi
Badania niebezpieczeństwa dla zwierząt
Badania niebezpieczeństwa prowadzone
in vitro Badania niebezpieczeństwa prowadzone na innych rodzajach zwij
Ocena bezpieczeństwa i jak się ona przydajeHistoria sacharyny
Ocena ryzyka związanego z zanieczyszczeniami żywności
Jak ludzie postrzegają ryzyko?
Literatura
Słowniczek
Skorowidz
Zobacz nasze pozostałe aukcje:
|